Mathildedaliin opastettu ruukkipolku

Mathildedalin ruukin vanhat rakennukset eteläisessä Salossa ovat saaneet kylkeensä historiasta kertovat kyltit. Meri-Teijo Makasiinien alueelle valmistunut opastettu ruukkipolku avataan virallisesti lauantaina.

kulttuuri
Ruukin Avain -näytelmän menoa kesältä 2008.
Ruukin Avain -näytelmän menoa kesältä 2008.YLE / Petra Ristola

Polun voi kävellä yksinkin, mutta avajaispäivänä järjestetään opastetut kierrokset klo 11 ja 13. Oppaina ovat alueella asuneet ja työskennelleet Kaino Tuomi ja Rauno Leino.

Ruukkipolku on osa vuoden alussa käynnistynyttä KulttuuriValimo-hanketta. Ensi syksynä polku saa jatkoa, kun reitti laajenee Mathildedalin kylänraitille.

- Opastettu ruukkipolku tekee kunniaa maamme ruukkihistorialle. On tärkeää tehdä alueen historiaa tutuksi, ovathan ruukin rakennukset kylän keskeisiä tunnusmerkkejä edelleen, kertoo KulttuuriValimo-hankkeen vetäjä Krista Gustafsson.

Yksi ruukinrannan keskeisimmistä rakennuksista on 1880-luvulla rakennettu sähköhuone, josta koko kylä sai sähkönsä aamukuudesta iltayhteentoista. Sodan jälkeen rakennusta korotettiin ja siitä tehtiin muuntaja. Nykyisin vanhassa muuntajassa toimii kesäkahvila Kyläkonttori ja sen yläkerrassa on esillä taiteilijoiden töitä.

Ruukin historia vahvasti läsnä

Ruukin ensimmäinen ja tärkein laitos sai etuoikeuden vuonna 1852, ja silloin alettiin rakentaa putlauslaitosta Matildanjoen alimman putouksen varrelle. Viitisen vuotta myöhemmin rakennettiin valssauslaitos siihen kiinni.

Nykyisin putlauslaitoksessa on Meri-Teijo Makasiinit kulttuuriyhdistyksen ylläpitämä Teijon Tehtaat vuosisatojen Saatossa -näyttely. Se esittelee Teijon ruukkikylissä valmistettuja tuotteita, koneita ja moottoreita. Esillä on myös lehtileikkeitä ja valokuvia ruukin asukkaista ja menneistä tapahtumista.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus