Hilse kiusaa hiuspohjaa

Moni suomalainen taistelee kutiavan päänahan kanssa. Olkapäitä saa olla puhdistamassa vähän väliä kun hiutaleita leijailee vaatteille. Päänahan kutinaa voivat aiheuttaa niin liian voimakkaat shampoot kuin stressikin. Hilse ei ole vaarallista mutta se koetaan kiusalliseksi.

Hilse
YLE / Lahti

Hilseellä tarkoitetaan kuolleiden ihosolujen irtoamista ihosta. Hilseen synnyn syyt ovat moninaiset.

- Toisen päänahka kestää vaikka mitä ja toisen taas ei mitään. Joillekin shampoot aiheuttavat reaktioita ja sitten on hyvin monenlaisia allergioita. Ruoassa on paljon nykyisin lisäaineita, mikä voisi reaktioita, kertoo Anne Rampa Lahden Hiusklinikalta.

Pitkään jatkuva hilseily voi olla myös jonkin ihotaudin oire, esimerkiksi atooppinen ihottuman tai psoriasiksen, jotka voivat olla perinnöllisiä.

- Saattaa olla, että psoriasis tai atooppinen ihottoma kulkee suvussa, mutta ei välttämättä. Psoriaksisen aiheuttaja on usein stressiperäinen. Stressi myös ilmenee hiuspohjan hilseilynä, toteaa Rampa.

Ihmisten pesutavat ovat muuttuneet vuosien saatossa ja monet peseytyvät pari kolme päivässä. Suositus hiusten pesulle on kaksi kertaa viikossa, neuvoo Rampa.

- On tärkeää valita oikeat pesuaineet. On olemassa ph-arvoltaan vahvoja shampoita, jotka on ovat suurinpiirtein vessan pesuun tarkoitettuja. Ne kuivattavat ja lisäävät hiuspohjan hilseilyä.

Hilseilevää hiuspohjaa voidaan käsitellä esimerkiksi öljyhoidoilla, joilla hilse saadaan irtoamaan. Päänahkaa ei saa missään nimessä saa hinkata eikä rapsuttaa kammalla, ohjeistaa Anne Rampa Lahden Hiusklinikalta.

- Hiuspohja saattaa helposti rikkoutua ja tulehtua, sanoo Rampa.

Lähteet: YLE Lahti