Guantanamossa vain muutama terroristijohtaja

Guantanamon vankilan 240 tämänhetkisestä vangista vain kymmenisen prosenttia on ollut merkittävissä osissa terrori-iskujen suunnittelussa tai toteuttamisessa, ilmenee Yhdysvaltain hallinnon selvityksestä. Siitä kertoo sanomalehti The Washington Post.

Ulkomaat
Vangin jalat, joissa on kahleet. Vanki istuu.
Michelle Shephard / EPA

Yli puolet vangeista voitaisiin lähettää välittömästi kotiin tai kolmanteen maahan. 36 vankia tulee asettaa joko siviili- tai sotilasoikeuden eteen ja 48 voidaan pitää vangittuna lopun ikäänsä. Lisäksi Guantanamossa on kolmisenkymmentä jemeniläistä, jotka voidaan lähettää kotimaahansa siinä vaiheessa, kun maan turvallisuustilanne paranee.

Yhdysvaltain hallinto aloitti perusteellisen selvityksen vangittujen taustoista, kun Barack Obama siirtyi maan johtoon. Selvitys valmistui tammikuussa, mutta se annettiin kongressin käsittelyyn vasta tällä viikolla.

Kaikkiaan noin 50 vangin voidaan katsoa osallistuneen terrori-iskuihin. Heistä useimmat toimivat johtajien henkivartijoina tai antoivat muuta logistista tukea.

Presidentti Obama antoi virkaan noustessaan lupauksen, että Guantanamo suljetaan vuoden kuluessa. Hän ei ole onnistunut lunastamaan lupaustaan.

Yhdysvalloissa kiistellään, tulisiko liittovaltion hankkia omistukseensa jokin käyttämätön vankila, johon Guantanamosta siirrettäisiin pahimpia terroristeja. Maan johdossa ei kuitenkaan ole halua käyttää rahaa tähän tarkoitukseen.

Guantanamossa on sen jälkeen kun se avattiin syksyllä 2001 ollut kaikkiaan 779 terrorismin vastaisessa sodassa vangittua miestä. Edellisen presidentin George Bushin aikana vangeista vapautettiin 530 ja 59 tapaus selvitettiin niin, että heidät voitiin vapauttaa välittömästi.

Obaman aikana 33 vankia on siirretty kolmansiin maihin, 24 kotimaihinsa ja kaksi henkilöä Italiaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Lähteet: YLE Uutiset, AP