Merkittävä testamenttilahjoitus elokuvakoulutukselle

Edesmennyt taidegraafikko Tuulikki Pietilä on testamentannut laajan elokuvakokoelmansa elokuvataiteen opiskelijoille ja tutkijoille. Pietilän testamentin myötä Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustieteen laitos saa lähes 10 000 elokuvan videoarkiston ja mittavan elokuvakirjallisuuskokoelman.

kulttuuri
Taidegraafikko Tuulikki Pietilä (vas.) oli mukana tekemässä kolmea kaitafilmimateriaaleihinsa perustuvaa elokuvaa. Kuva dokumenttielokuvasta Tove ja Tooti Euroopassa.Lumifilm Oy

Viime vuonna menehtyneen Tuulikki Pietilän testamenttilahjoitus on elokuvataiteen ja lavastustieteen laitoksen johtajan Mika Ritalahden mukaan kulttuurihistoriallisesti tärkeä.

- Lahjoitus on kunnianosoitus elokuvataiteelle itsenäisenä taidemuotona ja muistuttaa meitä siitä, että monet suuret taiteilijat ovat hyvin kiinnostuneita myös muista kuin edustamastaan taiteenlajista, toteaa Ritalahti.

Lahjoitus luovutetaan elokuvataiteen laitoksen kevätnäytöksen yhteydessä.

Vuonna 1917 syntynyt ja viime vuonna kuollut Tuulikki Pietilä oli tunnettu elokuvan intohimoisena ystävänä. Pariisissa 1950-luvun alussa syntynyt rakkaus elokuvaan jatkui läpi hänen elämänsä.

1970-luvulla Pietilä aloitti itsekin kuvaamisen kaitafilmillä elämäntoverinsa, kirjailija Tove Janssonin kanssa.

Kaitafilmimateriaaleista Pietilä oli mukana tekemässä myös kolmea elokuvaa yhdessä Kanerva Cederströmin ja Riikka Tannerin kanssa.

Elokuvan historian professori Peter von Bagh iloitsee siitä, että Pietilällä oli kyky nähdä elokuvan ainutlaatuinen asema ja siihen sisältyvä taiteellinen perspektiivi.

- Tuulikki Pietilä on epäilemättä katsonut tuhansia elokuvia suureksi ilokseen mutta samalla tiedostaen, miten ihmeellinen elokuvan alitajuinen vaikutus on. Siksi hän jo noin vuosikymmen sitten oivalsi, että kokoelman paikka on elokuvakoulussa, ei jossain arkistossa, jossa niitä pidettäisiin ihmissilmän ulottumattomissa takahyllyillä tai kellareissa, kertoo von Bagh.

Lähteet: YLE Uutiset