1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolisoiden ajankäyttö on tasa-arvoistunut

Palkkatöissä käyvien puolisojen kokonaistyöaika on Suomessa miltei samanpituinen. Uuden tutkimuksen mukaan naiselle lankeaa enemmän kotitöitä, mutta miehen osuutta kasvattavat pidemmät päivät ansiopuolella. Sekä äidit että isät kaipaisivat arkeensa lisää tunteja.

Kotimaan uutiset
Sanna Kotkas syöttää Alvaria.
Sanna ja Alvari KotkasYLE

Kotkaksen perheessä pikku Alvari lopettelee ruokailuaan. Alvarin äiti Sanna Kotkas sanoo, että heidän perheessään kotitöitä tekevät kummatkin vanhemmat.

- Täytyy mieheni kunniaksi sanoa, että hän aika omatoimisesti ja ahkerasti tekee ja tarttuu sitten kun on sellainen tilaisuus. Monesti aamulla hän pystyy auttamaan ja tyhjentämään astianpesukoneen ja hoitamaan aamutoimet, äidinkielenopettaja työskentelevä Kotkas kertoo.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan työssäkäyvien puolisoiden ajankäyttö on tasa-arvoistunut. Naiset tosin tekevät yhä kotitöitä kymmenen tuntia viikossa enemmän kuin miehet. Samaan aikaan miehet paiskivat ansiotöissä eivätkä lepää laakereillaan.

Tutkija Hannu Pääkkösen mukaan tasa-arvoistumiskehitys jatkuu mutta kehitys ei ole ollut kovin nopeaa.

- Se on kansainvälinen trendi monissa maissa. Sukupuolten välinen ajankäyttö samanlaistuu ja myös maiden väliset erot alkavat hiljalleen pienentyä.

Viikkoon lisää vuorokausia

Väitöstutkimuksen mukaan työn, perheen ja kotitöiden oravanpyörässä olevista naisista ja miehistä tuntuu, että aikaa on aina liian vähän. Myös muotoilijana työskentelevä Aki Kotkas haaveilee työpaikallaan yhdestä lisävuorokaudesta viikossa.

- Yksi päivä lisää viikossa olisi tosi luksusta. Kyllä laittaisin sen selkeästi perheelleni. Nyt aika jää vähän pienelle.

Samansuuntaisia ajatuksia on Sanna Kotkaksella.

- Olen sitä mieltä, että täytyy olla aikaa ihan kotona olemiseen, silloin sen työn täytyy olla jossain ihan muualla.

Hannu Pääkkösen perheiden ajankäyttöä käsittelevä väitöskirja tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopistossa.

Lähteet: YLE Uutiset / Elina Jämsén

Lue seuraavaksi