Hyppää sisältöön

Nato: Rauhankokous ratkaisevan tärkeä Afganistanille

Alkavalla viikolla kokoontuva afgaanivaikuttajien rauhankokous on ratkaisevan tärkeä maan selkkauksen lopettamisen kannalta, arvioi sotilasliitto Nato. Kokoukseen eli jirgaan osallistuu 1 600 johtajaa ja vaikuttajaa Afganistanin eri kansanryhmistä, heimoista ja alueilta.

Naton edustaja Mark Sedwill sanoi, että kokous antaa mahdollisuuden luoda kansallista yksituumaisuutta, joka edistää ja parantaa turvallisuutta, hallintoa, kehitystä, sovintoa ja poliittista ratkaisua.

Osanottajat ovat alkaneet saapua Kabulin kokoukseen, jossa keskustellaan siitä, mitä presidentti Hamid Karzain pitäisi tehdä, jos aiotaan saada aikaan rauha ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen kanssa. Karzai lupasi viime vuoden lopulla toisen presidenttikautensa aluksi kutsua koolle jirgan yhdeksän vuotta jatkuneen sodan lopettamiseksi.

Karzain läntiset tukijat kannattavat kokousta, koska sen arvellaan osoittavan, pitääkö Karzai kiinni sitoumuksestaan puhdistaa hallintoa korruptiosta ja lisätä politiikan avoimuutta.

Laaja kokous eli jirga on perinteinen afgaanien tapa tehdä yhteisesti sitovia poliittisia ja yhteiskunnallisia päätöksiä. Rauhan jirga on koolla kolme päivää keskiviikosta alkaen.