1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbialaiset valitsevat uuden presidentin

Presidentinvaalien äänestyspaikat on avattu eteläamerikkalaisessa Kolumbiassa. Kolumbialaisilla on valittavanaan yhdeksän ehdokasta, mutta vain entisellä puolustusministerillä ja pääkaupunki Bogotan entisellä pormestarilla arvellaan olevan mahdollisuudet voittoon.

Ulkomaat

Jos kukaan ei saa ensimmäisellä äänestyskierroksella yli puolta äänistä, kolmen viikon päästä järjestetään vaalin toinen kierros. Mielipidetutkimusten mukaan entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos ja entinen Bogotan kaupunginjohtaja Antanas Mockus ovat todennäköisesti vastakkain toisella kierroksella. Kummankin kannatus on 35 prosentin paikkeilla.

Voittaja seuraa väistyvää presidenttiä Alvaro Uribea, joka johti Kolumbiaa kaksi neljän vuoden virkakautta. Hyvin suosittu Uribe yritti muuttaa perustuslakia saadakseen mahdollisuuden kolmanteen nelivuotiskauteen, mutta perustuslakituomioistuin hylkäsi aloitteen viime helmikuussa.

Uriben konservatiivisen Kansallisen yhtenäisyyden puolueen ehdokas Juan Manuel Santos loi maineensa puolustusministerinä, joka nujersi vasemmistolaisen FARC-sissiliikkeen. Santosin mainetta varjostaa kuitenkin satojen siviilien murhat, joita tekivät armeijan sotilaat väittäen surmattujen olleen vasemmistosissejä.

Matemaatikko ja filosofi Antanas Mockus tulee perinteisten puolueiden ulkopuolelta ja on vihreän puolueen riippumaton ehdokas. Mockus on kerännyt laajaa kannatusta, koska hän on luvannut tuoda politiikkaan rehellisyyttä ja vastuullisuutta.

Vanhanaikaisen ja haavoittuvan äänestysmenettelyn pelätään aiheuttavan pulmia. Äänet lasketaan käsin ja ne ilmoitetaan eteenpäin puhelimitse.

Kolumbian vaaleissa on 30 miljoona äänioikeutettua. Yli 340 000 vahvuiset sotilas- ja poliisijoukot on komennettu turvaamaan vaalien kulkua.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi