1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sääprofeetta Ahti Rantanen povaa vaihtelevaa kesää

Lämpöä ja aurinkoa riittää lomalaisille sekä hetkellisiä vesisateita maanviljelijöille. Seuraava ennuste on kolmen kesäkuukauden mittainen.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen
Orimattilan sääprofeetta Ahti RantanenYLE Lahti

- Kesäkuun ensimmäisen viikon tai tarkemmin Puolustusvoimain lippujuhlan päivän jälkeen vettä tulee paljon. Sunnuntaina kesäkuun kuudentena päivänä sataa perin varmasti.

Sääprofeetan mukaan seuraava viikko on poutainen ja kolmas epävakainen. Kesäkuun 19. päivän seutuvilla sataa melko varmasti. Juhannusta kohden aurinko löytää kuitenkin tiensä esiin pilvien takaa.

- Juhannusviikolla on poutaista ja juhannuksena ei ole minkäänlaista sateen pelkoa. Ihmiset saavat viettää hyvän ja lämpöisen juhannuksen. Silloin ei ole mitään planeettaa häiritsemässä kuuta. Juhannuspäivänä on täyden kuun aika ja silloin aina tuppaa satamaan, mutta ei tällä kertaa, lupailee Rantanen.

Sade tuo heinäkuun

Varsinainen lomakuukausi eli heinäkuu alkaa sateessa.

- Apostolinpäivänä pitäisi sataa oikein hyvin. Silloin on Jupiter-planeetta kuun lähellä eli sataa varmasti. Vettä voi tulla reilustikin. Olisi hyvä, että sataisi runsaasti, koska seuraava viikko on poutainen. Sade suosisi heinämiehiäkin.

Ahti Rantanen ennustaa, että heinäkuun kolmas viikko on hyvä.

- Kun tulee 16. päivä, sade vähän härnäilee, mutta kovaa sadetta ei pitäisi tulla.

- Seuraavaksi on sitten naisten viikko. Sitähän sanotaan, että silloin jos sataa, sataa seitsemän viikkoa. Mutta nyt ei sada naisten viikolla. Kirkastussunnuntaita edeltää sateen härnääminen, mutta sen ei pitäisi olla suuri sade.

Heinäkuu päättyy niin ikään sateisiin.

Elokuussa viilenee

Orimattilan sääennustaja tietää, että elokuun ensimmäisellä viikolla säätyyppi kylmenee. Kaiken kaikkiaan elokuu on vilpoinen kuukausi.

- Sanoin jo keväällä, että touko- ja elokuu ovat viileitä. Se toteutuu nyt. Merkurius menee itään. Paljoa ei pitäisi sataa. Sateen mahdollisuus kuitenkin on 12.-13. päivänä elokuuta.

- Viikko 33 on poutainen. Elokuun viimeisellä viikolla tulevat viikon puolivälissä matalapaine ja sateet, päättää Ahti sääpohdintansa.

Kaiken kaikkiaan kesä on hänen mielestään oikein hyvänoloinen. Vettä ja lämpöä riittää sopivassa suhteessa sekä luonnolle että lomalaisille.

YLE Lahti

Lue seuraavaksi