Israel haluaa murentaa Hamasin valtaa Gazan saarrolla

Gazan kaistaleen saarto on jatkunut kolme vuotta. Israel haluaa saarron avulla heikentää Gazaa hallitsevan islamistisen Hamas-järjestön valtaa. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut saarron, joka on kurjistanut yli miljoonan gazalaisen elämää.

Ulkomaat
Palestiinalaismies taluttaa vasikkaa pitkin salakuljetustunnelia Egyptistä eteläiseen Gazaan Rafahin pakolaisleiriin. (Arkistokuva)Abed Rahim Khatib / EPA

Gazan kaupungin satamassa valmistauduttiin viikonloppuna avustuslaivojen saapumiseen. Laivasaattueella on vahva viesti - Gazan oikeudeton saarto tullaan murtamaan kansainvälisin toimin, julisti Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön johtaja Ismail Haniya.

Israel on pitänyt Gazaa tiukassa otteessaan sen jälkeen, kun islamistinen Hamas nousi alueella valtaan kesäkuussa 2007 palestiinalaisten keskinäisen valtataistelun jälkeen. Israel, Yhdysvallat ja EU ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi - sen päämääränä on ollut Israelin tuhoaminen.

Palestiinalaisilta Hamas saa kannatusta muun muassa siksi, että se avustaa myös monin tavoin köyhiä.

Gazan taloussaarron tavoitteena on ollut kuivattaa kotitekoisten aseiden valmistaminen ja pakottaa Hamas myönnytyksiin kuten Israelin tunnustamiseen. Ulkomailla saartoa on arvosteltu jatkuvasti siitä, että se on pikemminkin kurjistanut tavallisten gazalaisten elämää. Muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili Gazassa maaliskuussa ja vaati saarron lopettamista.

Gazan noin 1,5 miljoonasta asukkaasta valtaosa on riippuvaisia kansainvälisestä ruoka-avusta. Palestiinalaisjärjestöjen mukaan saarrossa on mielivaltaisia piirteitä, sillä joidenkin elintarvikkeiden tuonti on kielletty mutta toisten taas ei.

Gaza on myös huonossa kunnossa puolitoista vuotta sitten käydyn sodan jäljiltä. Israel hyökkäsi joulukuussa 2008 Gazaan lopettaakseen sieltä rajan yli ammutun rakettitulen.

Saarron takia sodan tuhoja ei ole juuri päästy korjaamaan, sillä monien rakennusmateriaalien vienti Gazaan on jäissä. Samoin on muun muassa elintarviketehtaiden kaipaamien raakamateriaalien. Joidenkin arvioiden mukaan saarto olisi syönyt Gazasta yli 100 000 työpaikkaa.

Saarto koskee myös Gazan rannikkoa. Palestiinalaisaktivistit ovat rantautuneet Gazaan laivoilla useasti, mutta tähän mennessä avustuslastit ovat olleet enimmäkseen symbolisia. Israel pitää niitä joka tapauksessa provokaatioina ja katsoo, että Gaza saa jo kaiken tarvitsemansa humanitaarisen avun.

Lähteet: YLE Uutiset