1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbian presidentinvaaleissa mennään toiselle kierrokselle

Kolumbian presidenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulos on selvä. Entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos voitti ensimmäiset vaalit ja hän saa toiselle kierrokselle vastustajakseen entisen Bogotan kaupunginjohtajan Antanas Mockusen. Toinen vaalikierros järjestetään kolmen viikon kuluttua.

Ulkomaat
Juan Manuel Santos tuulettaa.
Juan Manuel Santos voitti Kolumbian presidenttivaalien ensimmäisen kierroksen.EPA / Mauricio Duenas

Entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos sai 47 prosenttia ja hänen vahvin vastustajansa, entinen Bogotan kaupunginjohtaja Antanas Mockus puolestaan noin 22 prosenttia äänistä.

Vaaleissa selväksi voittajaksi selvinnyt Juan Manuel Santos on nykyisen presidentin, Alvaro Uriben konservatiivisen Kansallisen yhtenäisyyden puolueen ehdokas. Matemaatikko ja filosofi Antanas Mockus tulee perinteisten puolueiden ulkopuolelta ja on vihreän puolueen riippumaton ehdokas.

Etelä-Amerikassa sijaitsevan maan kansalaisilla on ollut valittavanaan yhdeksän ehdokasta, mutta jo etukäteen ennakoitiin, että vain entisellä puolustusministerillä ja pääkaupunki Bogotan entisellä pormestarilla olisi mahdollisuuksia voittoon.

Levottomuuksissa kuollut kolme poliisia

Vaalit ovat sujuneet pääosin rauhallisesti, mutta päivän aikana poliisi- ja sotilasjoukot ovat käyneet muutamia taisteluita vasemmistokapinallisten kanssa. Tulitaisteluissa on kuollut päivän aikana ainakin kolme sotilasta.

Presidentinvaalien voittaja seuraa väistyvää presidenttiä Alvaro Uribea, joka johti Kolumbiaa kaksi neljän vuoden virkakautta.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi