Turkilla ja Israelilla likeiset suhteet

Turkin ja Israelin suhteet ovat olleet hyvin likeiset sekä kaupankäynnissä että armeijoiden kesken. Välit heikkenivät merkittävästi tammikuussa 2009, kun Israel teki suurhyökkäyksen Gazaan.

Ulkomaat

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan osoitti mieltään Israelille pian Gazan pommitusten jälkeen Sveitsin Davosissa taloushuippukokouksessa. Hän kritisoi Israelia ja paikalla ollutta presidentti Shimon Peresiä ja poistui tilaisuudesta.

Turkki on yksi harvoja muslimienemmistöisiä valtioita, jolla on suhteet Israelin kanssa. Islam-taustaisen AK puolueen nousu valtaan vuonna 2002 toi suhteisiin jännitettä.

Maat solmivat sotilasyhteistyösopimuksen jo vuonna 1996. Israel on nyt Turkin suurin asetoimittaja. Esimerkiksi Turkin ilmavoimien uusi kalusto on hankittu Israelista. Mailla on ollut myös useita yhteisiä merisotaharjoituksia. Turkki on ollut aktiivinen osapuoli Israelin ja Syyrian välisissä neuvotteluissa.

Maat solmivat vapaakauppasopimuksen vuonna 2000. Molempien valtioiden vienti toistensa alueelle liikuu miljardissa eurossa. Suurin kauppa- infrastruktuurihanke on Turkista Israeliin suunniteltu putkisto makean veden toimittamiseksi ja energian, kuten kaasun ja öljyn kauppaamiseksi Israeliin.

Lähteet: YLE Uutiset