PEN:n puheenjohtaja kehottaa turisteja boikotoimaan sananvapautta rikkovia maita

Kansainvälisen kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN:n puheenjohtajan John Ralston Saulin mielestä turistien pitäisi välttää matkustamasta maihin, joissa on mielipidevankeja. Kansainvälisen järjestön puheenjohtaja on parhaillaan vierailulla Suomessa.

kulttuuri
PENin puheenjohtaja John Ralston Saul vierailulla suomessa
YLE

John Ralston Saulille sananvapausasiat tulivat tutuksi 80-luvulla, kun hänen Aasiassa ja Afrikassa asuvia kirjalija- ja journalistiystäviään pidätettiin, hakattiin ja tapettiin. Silloin hän ymmärsi, miten diktaattorit pelkäävät kirjoittajia.

- Miksi he pidättävät, jos sanan voima on niin heikko. Jos armeijat ovat vahvoja, miksi he laittavat kirjailijat vankilaan, kysyy Saul.

- Kyky kertoa eettisistä asioista ja siitä miten toiset polkevat toisia, on pitkässä juoksussa kaikkein voimakkain ase.

Nykyään sananvapausloukkauksia on järjestön mukaan eniten Kiinassa, Venäjällä, Turkissa, Meksikossa, Iranissa, Burmassa ja Kuubassa. Tästä syystä taannoiset Raul Castron tyttären Mariela Castron puheet Suomessa saavat Saulin huvittumaan.

- Mielenkiintoista, että Raul Castron tytär julisti juuri Helsingissä, että Kuubassa ei ole poliittisia vankeja. Toivon että tilanne paranee, koska Kuubassa on 200-300 poliittista vankia, joista 30 kirjailijoita, veistelee Saul.

Turistien tulisi boikotoida sananvapautta rikkovia maita

Penin kansainvälisellä listalla on lähes tuhat henkilöä, joihin on kohdistunut rajuja sananvapausloukkauksia kuten vankeutta, uhkailua tai jopa kuolema. Saulin mukaan eniten kirjoittajia tapetaan Meksikossa. Sananvapausjärjestö PEN käyttää vankien vapauttamiseen diplomatiaa, kirjekampanjoita ja mielenosoituksia. Saulin mukaan toisinaan ihmisiä saadaan vapautettua.

- Se pieni pulma poliittisessa kontrollissa vaihtuukin äkkiä kansainväliseksi kysymykseksi. Valtiot eivät saa enää avustuspaketteja eivätkä sopimuksia, kun yritykset eivät halua sijoittaa maahan, kun tämä ihminen on vankilassa. Joten joskus he vapauttavat mielipidevankinsa, Saul kertoo.

Mitä tavallinen kansalainen voi tehdä sananvapauden puolesta. John Ralston Saul kehottaa, että turistit karttaisivat niitä maita, jotka syyllistyvät sanavapausrikkomuksiin.

- Maat kuten Burma ym. Tällaisissa paikoissa voit viettää ihanan loman, jolla kuitenkin yksinkertaisesti siirrät rahat niiden ihmisten taskuun, jotka vangitsevat ihmisiä ja pitävät yllä diktatuuria.

Lähteet: Yle Uutiset / Antti Karhumäki