1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelto täynnä Hornetin palasia

Tammikuisen Hornet-turman jäljet ovat paljastuneet karusti lumen alta Juupajoen Kopsamolla. Lähipellot on kylvetty tuhoutuneen hävittäjän romulla eikä viljelyyn tänä kesänä päästä. Onnettomuuden lopullinen syy ei ole vielä täysin varma.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Se tiedetään, että onnettomuuden aiheutti ohjausjärjestelmän siirtyminen mekaanisen varajärjestelmän varaan. Mikä siirtymisen aiheutti, on yhä tutkinnan alla.

Tammikuussa Juupajoen Kopsamon kylässä maahan pudonneen Hornet-hävittäjän putoamispaikan lähipelloilla ei käydä tänä keväänä toukotöihin. Puolustusvoimat käynnistää kuitenkin käsin tehtävän peltojen puhdistuksen niin pian kuin mahdollista.

- Se on lähiviikkoina edessä. Tämä materiaali pitää kerätä täältä maastosta talteen, kun se on nyt lumen alta paljastanut, sanoo onnettomuustutkintalautakunnan puheenjohtaja, majuri Kimmo Nortaja.

Kasvukausi on alkamassa, joten kiirettä pitää.

- Ennen sitä pitää tehdä rynnistys tänne ja kerätä talteen se, mikä täältä nyt on vielä talteen otettavissa.

Puolustusvoimat korvaa menetykset

Turman jäljiltä kesannolle jäävien lähipeltojen pinta-ala on 4-5 hehtaaria. Peltojen omistaja uskoo kuitenkin menetyksen korvaamiseen.

- Ilmeisesti puolustusvoimat auttaa. Mitään papereita ei ole vielä tehty, mutta näin on luvattu, että maksavat tukimenetyksen ja samalla myös satomenetyksen, sanoo juupajokelainen maanviljelijä Antti Rahkonen.

Maahan syöksynyt hävittäjä teki tuhoa laajalla alueella. Lähipuiden neulaset varisivat maahan paineaallon voimasta ja kuution kokoinen kiven möhkäle lensi sadan metrin päähän iskeytymispaikasta.

- Kaukaisimmat koneen osat on löydetty yli 300-350 metrin päässä tästä koneen iskeytymispaikasta, kertoo majuri Kimmo Nortaja Jämsän Hallista.

Komposiittipölyä ei turma-alueella enää ole. Muutenkin pelloilla on varauduttu mahdollisen maastoon päässeen jätteen talteenottoon. Kerosiinin katkukaan ei enää pistä nenään.

Heittoistumella onnettomuuskoneesta pelastuneet lentäjät ovat edellen sairauslomalla.