1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

True Blood -vampyyrisarjan esikuvaa vihdoin suomeksi

Vaikka sekä kirjat että tv-sarja ovat nousseet maailmalla kulttimaineeseen, julkaistaan ensimmäinen Stackhouse-kirja suomeksi vasta nyt.

Kuva: HBO

Kiitelty ja palkittu vampyyrisarja True Blood sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 2001. Kirjailija Charlaine Harris julkaisi tuolloin ensimmäisen osan Sookie Stackhouse -kirjasarjasta.

Sookie Stackhouse -kirjasarjan ensimmäinen osa Veren voima iski suoraan suoneen: se on noussut ilmiöksi ympäri maailmaa. Kirja kirjalta sarjan suosio on kasvanut ja sitä julkaistaan jo lähes 40 eri maassa. Pelkästään Yhdysvalloissa sarjaa on myyty yli 16 miljoonaa kappaletta.

Vampyyritarinoita pidetään yleensä kauhunnälkäisten teinien hömppänä mutta Sookie Stackhouse on suunnattu selvästi aikuisyleisölle. Saman kohderyhmän on tavoittanut myös sarjan pohjalta tehty tv-sarja True Blood, joka pyörii parhaillaan YLE TV2:n maanantai-illoissa.

Sarjan päähenkilö on telepaattisilla kyvyillä varustettu tarjoilijatar Sookie Stackhouse. Hän kiinnostuu tummasta, komeasta ja salaperäisestä miehestä, mutta romanssin tiellä on yksi pieni este: mies, Bill nimeltään, on vampyyri. Sarja laajenee näiden kahden välisestä suhteesta laajemmaksi tarinaksi, joka kuvaa yliluonnollisten olentojen ja ihmisten välistä kitkaa ja yhteiseloa.

Sookie Stackhousea näyttelee True Blood tv-sarjassa Anna Paquin. Sarja on ollut suurmenestys maailmalla ja Paquin sai roolistaan arvostetun tv-alan Emmy-palkinnon.

Sarjan ensimmäinen osa julkaistaan suomeksi tänään. Yhdysvalloissa kirjasarjasta julkaistiin juuri kymmenes osa Dead in the Family. Se ampaisi suoraan New York Timesin listaykköseksi ja siitä on otettu huikea, lähes 900 000 kappaleen painos. Kustannusyhtiö Gummerus julkaisee kirjasarjan toisen suoemennetun osan Verenjanoa Dallasissa elokuun 1. päivänä.