1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi on perunut tuhatkunta aselupaa

Poliisi on perunut noin tuhat aselupaa esimerkiksi väkivalta- ja huumerikoksista tuomituilta. Varoituksen sai 750 aseenomistajaa muun muassa toistuvien juopumuspidätysten vuoksi.

Kotimaan uutiset
aselupaa tarkistetaan
YLE

Poliisi on ensi kertaa ajanut ristiin aselupa- ja rikosilmoitusrekisterinsä. Toimenpide päätettiin tehdä Kauhajoen koulusurmien jälkimainingeissa.

Poliisi käynnisti tutkinnan kaikkiaan 5 500 aseluvasta. Tuhatkunta menetti aselupansa ja sen myötä aseensa. Varoituksen sai noin 750 suomalaista. Kaikkiaan rikosilmoitusrekisteristä löytyi arviolta 40 000 aseenomistajaa.

Lupansa menettäneet ovat muun muassa väkivalta- tai huumerikoksesta tuomittuja. Toistuvat putkareissut, kotihälytykset ja törkeät rattijuopumukset saattoivat myös johtaa aseiden menettämiseen.

- Tulokset olivat odotusten mukaisia. Pidän tätä kohtuullisen merkittävänä kokonaisuutena, jolla on käytännön merkitystä. Aselupia on ollut ihmisillä, joilla niitä ei olisi pitänyt olla – vaikka on mahdotonta arvioida, onko tällä estetty jotakin, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Varoituksen saajista suuri osa oli joutunut poliisin kanssa tekemisiin useamman kerran alkoholinkäytön vuoksi, esimerkiksi tullut pidätetyksi juopumuksen takia. Sen sijaan esimerkiksi tavanomaiset liikennerikkomukset tai epäily rikoksesta eivät olleet peruste aseluvan perumiselle.

Ristiinajosta tulee rutiinia

Poliisin ylijohto sisäministeriöstä toimitti viime vuoden lopulla jokaiselle Suomen poliisilaitokselle nimilistan, jolle oli koottu alueen kaikki rikosilmoitusrekisterissä olevat aselupien haltijat. Epäselvissä tapauksissa poliisi käynnisti tutkinnan, jossa kuultiin aseen omistajaa sekä selvitettiin tarvetta luvan perumiselle.

Aselupa- ja rikosilmoitusrekisteri toimivat toistaiseksi eri tietojärjestelmissä, mutta tilanne muuttuu kesällä 2011. Tuolloin poliisin on määrä saada käyttöön uusi järjestelmä, joka tekee rekisterien ristiinajon helpoksi. Poliisiylijohtaja Paatero arvioi, että jatkossa selvityksiä voisi tehdä esimerkiksi joka toinen vuosi.

Suomessa on arviolta 600 000 aseluvan haltijaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi