YK:n turvallisuusneuvosto koolla

YK:n turvallisuusneuvosto on koolla Lähi-idän kiristyneen tilanteen takia. Suurin osa neuvoston 15 jäsenmaasta vaatii tapahtuneen täydellistä tutkimista. Puolentoista tunnin avoimen istunnon jälkeen neuvosto jatkoi tapaamista suljetuin ovin.

Ulkomaat

Diplomaattien mukaan lähettiläät neuvottelevat turvallisuusneuvoston lausunnon tekstistä.

Monien turvallisuusneuvoston jäsenten näkemykset heijastelivat maiden johtajien lausuntoja, joissa Israelin toiminta tuomittiin tai sitä arvosteltiin. Esillä oli myös, että Israelin kolme vuotta jatkunut Gazan saarto olisi aika lopettaa kokonaan.

Israelin tärkein liittolainen turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat oli kuitenkin sanoissaan varovainen. Yhdysvaltojen edustaja sanoi haluavansa luotettavan ja läpinäkyvän tutkinnan, mutta arvosteli myös laivasaattueen järjestäjien pyrkimystä läpäistä Gazan saarto.

Turvallisuusneuvoston kokoontumista pyysi Turkki, joka on turvallisuusneuvoston kaksivuotisella vaihtuvaisjäsenpaikalla. Istunto alkoi Suomen aikaa maanantai-iltana kello 20 jälkeen.

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi turvallisuusneuvostolle, että Israel on vakavasti rikkonut kansainvälistä lakia. Hän luonnehti Israelin tekoa valtion suorittamaksi murhaksi.

- Kansallisvaltio, joka seuraa tätä tietä, on menettänyt legitimiteettinsä kansainvälisen yhteisön jäsenenä, Davutoglu sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP