Ensimmäiset pidätetyt aktivistit kotiin

Israel on alkanut karkottaa Gazan avustuslaivalla olleita ulkomaalaisia. Sisäministeriön edustajan mukaan yli 40 ihmistä on lähetetty Tel Avivin lentokentälle. Ainakin kreikkalaisia, saksalaisia ja turkkilaisia on jo palannut kotiin. Israel on pidättänyt kaikkiaan noin 480 aktivistia.

Ulkomaat
Lintu istuu piikkilangalla. Aurinko laskee taustalla.
Ashdodin kaupungin satama-aidan päälle on viritetty piikkilankaa.EPA / Oliver Weiken

Kreikkaan on palannut kuusi aktivistia. He kertovat, että alukseen nouseet Israelin erikoisjoukot hakkasivat aktivisteja pampuilla ja käyttivät sähköshokkeja. Läheiseltä alukselta kuului lisäksi ammuskelua.

Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui eilen, kun Israel valtasi Gazaan pyrkineet avustuslaivat kansainvälisillä vesillä. Suuri osa uhreista on turkkilaisia.

Israelin sisäministeriön edustajan Yossi Edelsteinin mukaan laivoilla oli kaikkiaan 686 ihmistä. Heistä 45 karkotetaan tässä vaiheessa.

Noin 480 on viety vankilaan Beershevan kaupunkiin. Vankilaan joutuvat ne, jotka eivät suostu ilmoittamaan henkilöllisyyttään. Tuomioistuin päättää, asetetaanko heidät syytteeseen. Jos syytteitä ei nosteta, heidät karkotetaan Israelista.

Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch sanoi aiemmin, että syytteeseen asetetaan ne, joiden epäillään osallistuneen maanantain väkivaltaisuuksiin.

Noin sata aktivistia on edelleen Ashdodin satamassa, jonne Israel vei avustussaattueen kuusi laivaa. 45 haavoittunutta on hoidettavina israelilaisissa sairaaloissa.

Aktivisteja 38 maasta

Edelstein kertoo, että laivoilla oli aktivisteja 38 maasta, joista monilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.

Aktivisteja oli muun muassa Turkista sekä eri Euroopan maista, Malesiasta, Indonesiasta, Marokosta, Algeriasta ja Pakistanista.

Muun muassa Ruotsista laivalla oli 11 aktivistia, joista kuusi on pidätettynä ja ainakin neljä palaamassa tiistaina kotiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters