EU: Venäjän ihmisoikeudet aihe huoleen

Euroopan Unionin presidentin Herman Van Rompuyn mukaan Eurooppa on vakavasti huolissaan ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien kohtalosta Venäjällä. Van Rompuy puhui EU:n ja Venäjän huippukokouksen päättäneessä tiedotustilaisuudessa Venäjän Rostovissa.

Ulkomaat

Van Rompuy sanoi puhuneensa Venäjän presidentille Dmitri Medvedeville "rankaisemattomuuden ilmapiiristä, joka vallitsee erityisesti Tshetsheniassa ja muilla Pohjois-Kaukasian alueilla".

Venäjä on tilastojen mukaan toimittajille maailman neljänneksi vaarallisin maa. Vaarallisempia ovat vain Irak, Filippiinit ja Algeria. Monilla Venäjällä surmatuilla toimittajilla oli yhteyksiä Pohjois-Kaukasiaan.

Van Rompuy kuitenkin totesi, että Venäjä on EU:n strateginen kumppani. - Suhteitamme ei tarvitse aloittaa uudelleen nollasta, vaan jatkaa täyttä vauhtia eteenpäin.

Medvedev: Viisumit pois

Huippukokouksessa Venäjä esitti EU:lle sopimusluonnoksen viisumien poistamisesta.

- Tärkeintä on, että emme politisoi tätä kysymystä ja sorru toiveajatteluun, vaan katsomme totuutta silmiin, Medvedev sanoi.

- Oma maamme on valmis viisumien poistamiseen. Se on meille helppoa. EU:lla taas on 27 jäsenmaata. Tärkeintä kuitenkin on, että viisumivapaus helpottaisi miljoonien ihmisten elämää EU:ssa ja Venäjällä, Medvedev perusteli.

Lähteet: YLE Uutiset, Itar-Tass, Reuters