Suomen komein homo haussa

Suomessakin aletaan järjestää Mr. Gay -kisoja. Homojen komeuskisan voittajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat tänä vuonna muun muassa kirjailija Sofi Oksanen ja talkshow-emäntä Maria Veitola.

Kuva: Björn Sigurdsoen/EPA

Kisaan haetaan nyt osallistujia kilpailun nettisivuilla. Voittaja edustaa Suomea Mr. Gay Europe -kilpailussa Genevessä ja Mr. Gay World -kilpailussa Manilassa. Kilpailun järjestäjien mukaan komeusmittelö tukee sekä ylpeyttä olla avoimesti oma itsensä että homomiesten yhteisöllisyyttä.

Muut pohjoismaat ovat osallistuneet Euroopan ja maailman homokeulakuvan etsintään jo vuosia. Oman Mr. Gayn valitsevat myös esimerkiksi Turkki, Palestiina ja Valko-Venäjä. Yksi kilpailun tehtävistä on edistää keskustelua ihmisoikeuksista ja antaa myös homoille mahdollisuus toimia hyvän tahdon lähettiläinä.

Järjestäjien mukaan kisan voittajan pitää olla ulkoisesti komea, mutta voittoon vaaditaan myös sisäistä charmia. Kandidaateilta kaivataan empaattista luonnetta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Voittajan tehtävä on olla vuoden ajan homomiesten keulakuva, joka ottaa tarvittaessa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja vastustaa syrjintää.

Ensimmäisen Mr. Gay Finlandin valitsee tuomaristo, johon kuuluvat kirjailija Sofi Oksanen, talkshow-emäntä Maria Veitola, mallitoimisto Paparazzin Jari Leskinen, kampaaja Mikael Hytönen ja Suomen virallinen missitoimittaja Juha-Veli Jokinen. Kilpailun päätuomarina toimii koreografi Osku Heiskanen.

Helsingin Pride-tapahtumaan liittyvä kilpailun finaali järjestetään heinäkuun alussa.