Musiikkiopistot antavat jalansijaa tulevaisuuteen

Musiikkiopistoihin on hakenut Pohjois-Karjalan alueella hiukan aiempaa enemmän ihmisiä. Keski-Karjalan musiikkiopistoon haki tänä keväänä ennätysmäärä pyrkijöitä, lähes 200, mikä on 44 hakijaa enemmän kuin viime vuonna.

musiikkioppilaitokset
Anssi Leppänen / YLE

Joensuun konservatorioon oli 185 ja Pielisen Karjalan musiikkiopistoon seitsemisenkymmentä hakijaa.

Hakijamäärien noustessa musiikkiopistojen tulevaisuus nähdään hieman valoisampana jatkuvista talousvaikeuksista huolimatta.

- Tämä on jatkuvaa taistelua. Rahatilanne on marginaalinen moniin muihin aloihin verrattuna ja oppilaspaikoista täytyy kilpailla, kertoo Keski-Karjalan musiikkiopiston rehtori Sirkka-Liisa Röppänen.

Opetus on Röppäsen mukaan hyvää ja hakijamäärät osoittavat, että alalle löytyy kiinnostusta.

- Toisaalta kunnissa taistellaan ja yritetään puolustella musiikkiopistojen pienuutta, toisaalta opetusministeriö myönsi lisää rahaa meille. Eli se on yksi vinkki kuitenkin siitä, että vaikka ollaan pienellä paikkakunnalla, niin halutaan suoda mahdollisuus opiskella varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta, Röppänen toteaa.

Keski-Karjalan musiikkiopistossa suosituimmaksi instrumentiksi nousi piano. Hakijoista noin 30 prosenttia haki pianonsoiton opiskelijaksi. Sähkökitara ja kitara oli seuraavaksi suosituin instrumentti.

Ammattimuusikoksi pääsee lähes aina vain jos on aikaisempaa koulutusta musiikissa. Tässä musiikkiopistot ovat vahvoilla.

- Moni pystyy jatkamaan juuri musiikkiopistosta ammattilliseen musiikinkoulutukseen, koska pääkokeissa usein kysytään aikaisempaa kokemusta ja musiikkiopistoilla on selkeät tavoitteet koulutuksessaan, Röppänen sanoo.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala