Kyläkauppa elää kesästä

Kyläkauppojen myynnistä iso osa tehdään kesäkaudella. Kesäasukkaiden tulo mökkipaikkakunnille onkin monen kyläkaupan pelastus. Hattulan Lepaalla Pikkuakan kyläkauppa on päättänyt pärjätä laajentamalla palvelujaan.

lähikaupat
Erja Vehkamäki ja Terho Nevalainen tarjoavat kyläkauppansa kahviossa muun muassa uunituoreita sämpylöitä.YLE / Antti Mälkönen

Kaksi tärkeää asiaa hyvässä kylässä ovat oma koulu ja kauppa. Molempien määrä on vähentynyt vuosittain kovaa vauhtia ja nämä kylän keskipisteet ovatkin nykyisin monessa pitäjässä jo harvinaisuuksia. Lepaalta nämä molemmat vielä kuitenkin löytyvät.

Erja Vehkamäki pitää Pikkuakan kyläkauppaa nyt 11. kesää. Yrittäjä tietää kesäkauden merkityksen myynnille.

- Kesä ja ennen kaikkea kesän säät ovat todella merkityksellisiä. Vertaan tätä maanviljelyyn, jossa ollaan myös säiden armoilla, sillä erolla, että jos on huono vuosi kyläkauppias ei voi anoa katokorvauksia mistään, Vehkamäki naurahtaa.

- Hyvänä kesänä asiakkaiden määrä moninkertaistuu ja huononakin tuplaantuu, Erja Vehkamäki laskeskelee.

Monipuolisuus tärkeää

Lepaan kyläkauppaa pitävät Erja Vehkamäki ja Terho Nevalainen ovat havainneet, että menestykseen tarvitaan muutakin kuin perinteiset kaupan palvelut. Pikkuakasta löytyykin muun muassa kahvio, jossa paistuvat tuoreet sämpylät ja pullat, veikkauspiste ja kaasupullojen ostopiste. Myös seudun kalastusluvat saa kaupan tiskiltä ja pihamaalle on koottu erinäisiä esineitä ihmeteltäväksi.

- Pitäähän kunnon kyläkaupassa olla ainakin hevospuomi, vellikello ja maitolava. Kello soi, kun tulee isompi ryhmä pihaan. Puomiin kiinnittyy välillä oikeatkin hevoset, mutta kyllä asiakkaat yleensä autoilla, pyörillä ja jalan paikalle tulevat, Terho Nevalainen esittelee pihamaan nähtävyyksiä.

Tuotteiden kysyntä vaihtelee myös ajankohdan mukaan. Lepaalla opiskelevat opiskelijat ostavat eri tuotteita kuin kesän mökkiläiset.

- Hevosenkengännauloja ei löydy, mutta aika paljon muuta löytyy. Ja hankitaan, jos jotain kaivataan, Erja Vehkamäki lupaa.

Uskoa tulevaan

Kyläkauppoja on viimeisimpien tilastojen mukaan Suomessa noin 500 ja Hämeessä 14. Määrä on ollut vähentynyt vuosi vuodelta, mutta viime vuosina tahti on Kanta-Hämeessä tasaantunut. Lepaalla viitteitä kaupan jatkamiselle on olemassa.

- Uusia omakoti- ja rivitalotontteja on tähän viereen kaavoitettu. Tavoite on pysyä hengissä ja virkeänä. Hieno olisi saada ison tien varteen kyltti, jossa lukisi, että tällaista elämäntapaakin joku vielä harjoittaa.

Lähteet: YLE Häme / Antti Mälkönen