Ranskalaisankeriaat pulahtavat suomalaisiin vesiin

Ranskasta lennätetään keskiviikkona puoliltapäivin ankeriaita Suomeen istutettaviksi. Ankeriaanpoikasia istutetaan kaikkiaan 153 000, niistä kolmannes uusmaalaisiin vesiin.

Kalatalouden tutkimuslaitos istuttaa ankeriaita Suoemn vesiin. Kuva: Tapio Gustafsson /Kalatalouden tutkimuslaitos

Ankerias, eli tuttavallisemmin Anguilla anguilla on huvennut rajusti koko Euroopassa. Suomen ankeriaskanta on lähes täysin istutusten varassa. Istutuksia on tehty ennenkin, mutta uutta on se, että ankeriaat tuodaan Ranskasta.

Istutettavat kalat on merkitty, jotta niiden vaellusta suomalaisissa vesissä pystytään seuraamaan paremmin. Ennen kuin ankeriaat pääsevät luikertelemaan muun muassa Tuusulanjärveen ja Rusutjärveen, ne ovat kulkeneet pitkän tien. Ankeriaat on pyydetty Ranskan Seudre- ja Gironde- jokien suistosta ja tuotu Englannin kautta Ruotsiin karanteeniin.

Istutettavat poikaset ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja gramman painoisia, mutta aikuisuuteen mennessä mittaa tulee rutkasti lisää. Pyyntikokoon poikaset ehtivät noin viidessä vuodessa. Viime vuonna pyydetty 42-vuotias suomenennätysankerias painoi 4,666 kiloa ja oli 126 senttiä pitkä.