1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Aikakoneella pitkin poikin Hämeenlinnaa

Ajan ja historian jatkuvuus ja katkokset näkyvät kuvina Hämeenlinnassa. Virtuaalisen aikamatkan Hämeenlinnaan ja lähiseutuun tarjoavat valokuvaaja Enok Rytkösen vanhat valokuvat ja valokuvaaja Tiina Kailan kuvat samoista paikoista.

Enok Rytkösen kuva Raatihuoneenkadulta Kuva: Hämeenlinnan historiallinen museo YLE/ Kari Mustonen

Hämeenlinna on aina ollut tiivis pikkukaupunki, johon voi nyt tutustua museoiden ohessa nettipalveluna nimellä Aikakone Eenokki.

Enok Rytkönen on ollut merkittävä kulttuurivaikuttaja Hämeenlinnassa viime vuosisadalla - mies kuljetti aina kameraansa mukanaan. Hämeenlinnan historiallisella museolla on 20 000 kuvan kokoelma Enok Rytköseltä, ja se kiinnostaa niin vierailijoita kuin lähisukulaisiakin.

Kaupunkikuvan muutos puhuttaa yhä

Itsekin valokuvausta harrastava historian opettaja Antti Rytkönen harmittelee vanhan kaupungin ja arvokkaan Hämeenlinnan keskustan rakennuskulttuurin hävitystä. Kun katselee Enok Rytkösen kuvia vielä 1950-luvun Hämeenlinnasta, huomaa kuinka paljon arvokkaita puurakennuksia oli kaupungin keskustassa ja jopa pääkatujen varsilla.

Aikakone Enok löytyy mistäpä muualta kuin Internetistä. Aikakone Eenokin löytää helposti Häme-Wikistä. Aikamatkaajansa Eenokki ohjaa tietokoneohjelma Google Mapsin tapaan haluttuun paikkaan, ja näyttää niin kuvaa kuin muutakin tietoa paikasta.

Idea Rytkösen kuvaamien paikkojen ja niiden vertailusta nykyisyyteen on Tiina Kailan ansiota. Filosofian maisteri Tiina Kaila on myös kuvannut uudelleen samat paikat kuin Enok Rytkönen samasta kuvakulmasta ja usein samankaltaisessa valossakin. Erona tosin on se, että Rytkösen kuvat ovat musta-valkoisia, Kailan kuvat värillisiä, digikuvia. Enok Rytkösen uusimmat kuvat ovat 1950-lukua, vanhimmat jopa 1800-luvun lopulta. Tiina Kailan kuvat ovat vuotta 2010

Tiina Kaila liikkui kuvaustyössään laajasti koko Hämeenlinnan seudulla, kaupungin ohessa niin Lammilla, Hauholla kuin Rengossakin. Kaila huomasi, että kaupungissa ihmiset eivät juuri kiinnittäneet huomiota kuvaajaan; autoilijat saattoivat tosin hidastaa vauhtiaan ikään kuin epäillen että nopeusvalvonta on kyseessä. Maaseudulla sitä vastoin asukkaat tulivat usein juttelemaan kuvaajan kanssa ja kyselivät, onko tämä kiinteistövälittäjä, joka ottaa kuvia rakennuksista.

Kuvia toivotaan kilpailulla lisää

Enok Rytkösen kuvista viitisenkymmentä on nyt esillä digitoituina Aikakone Eenokissa, ja Rytkösen kuvien vastapareina on sama määrä Tiina Kailan kuvia. Tavoitteena on että enemmänkin kuvia saadaan aikakoneeseen.

Hämeenlinnassa on meneillään siksi myös koko kesän ajan kaikille avoin valokuvauskilpailu. Hämeenlinnan kaupunginkirjasto järjestää yhteistyössä Pitäjärinki-hankkeen ja Kuvapalvelun kanssa valokuvauskilpailun, jonka aiheena on Hämeenlinna ennen ja nyt. Valokuvauskilpailu jatkuu elokuun puoliväliin asti 1.6.-11.8.2010.