1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU:n pohjoisin maitotila lopettaa

Utsjoen Nuvvuksessa sijaitseva maitotila lopettaa toimintansa ensi lokakuussa. Tilalliset Heikki ja Lahja Guttorm jäävät eläkkeelle pidettyään navettaa 30 vuotta.

Heikki Guttormin tilalla Nuvvuksessa on 14 lypsävää Kuva: YLE / Vesa Toppari

- Pitää miettiä sitä, että saisi terveenä jäädä vielä eläkkeellekin. Ettei tee töitä ihan raihnaiseen asti. On se mukava kun terveenä jää eläkkeelle vaikka mullahan kyllä vireyttä vielä olisi, Heikki Guttorm sanoo.

Lehmät kadonneet hiljalleen Tenon varresta

Guttormit aloittivat maitotilallisina 30 vuotta sitten. Tuolloin Tenon varressa oli melkein 30 navettaa. Nyt navetoita on enää muutama.

Guttormien lisäksi ensi talvena Nuvvuksessa lopettaa myös toinen tila. Tillanne on samankaltainen kuin Lapissa yleensä. Tiloja lopetaan viiden prosentin vuosivauhdilla.

Lapin Ely-keskuksessakin toivottaisiin, että pohjoisen maitotilat säilyisivät.

- Utsjoella on edelleenkin toiminnassa olevia maitotiloja ja muutamia on eläköitymässä. Tottakai toivottaisiin, että myös sinne tulisi sukupolven vaihdoksia eli jatkajia, toteaa maatilarahoituksen asiantuntija Hannu Puominen Lapin Ely-keskuksesta.

Puomisen mukaan toiminta on mahdollista myös Euroopan pohjoisimmalla kolkalla.

- Pystyvät kyllä toimimaan silläkin alueella, että suosittelen muillekin.

Navetalla elää, muttei rikastu

Viime vuonna maitotilallinen sai maidosta 40 senttiä litralta. Heikki Guttorm toteaa, että rikastumaan sillä ei pääse, mutta elannon saa.

Jos ikää olisi vähemmän, Guttormin perheessä ei edes harkittaisi teurasauton tilaamista.

- Vaikka meilläkin on pieni navetta, 14 - 16 lehmää pystyy lypsämään, niin ei tarvitse yhtään isompaa. Se riippuu itsestään, miten rahaa käyttää. Eihän sitä rahaa kestä missään muissakaan töissä roviolla polttaa, Guttorm hymähtää.