Jo 12-vuotias voi olla riippuvainen rahapeleistä

Liiallinen pelaaminen lapsena voi johtaa peliriippuvuuteen aikuisena. 12-17 -vuotiaista suurin osa on pelannut rahapelejä, vaikka suuri osa peleistä on kielletty alle 18-vuotiailta. Joka kymmenennellä 15-19 -vuotiaalle pelaaminen tuottaa ongelmia.

pelit
Kuvassa yksityiskohta nettipokerisivustosta.
YLE

- Nuorten liikapelaaminen alkaa olla jo huolestuttavan suuri ongelma, sanoo projektikoordinaattori Annina Aaltonen A-klinikkasäätiöstä.

Lapset ja nuoret pelaavat rahasta pelikoneilla ja netissä. Nettipelaaminen on Aaltosen mukaan yleistynyt. Rahapelaamisen valvonnassa on puutteita. Netissä alaikäiset pelaajat käyttävät hyväkseen tuttuja aikuisia.

- Pelin mahdollistaa tietojen lainaaminen. Lapset käyttävät toisten tietoja netissä, joten pelaajien todellista ikää ei voi luotettavasti arvioida, Aaltonen sanoo.

Erilaisten kyselyiden ja arvioiden mukaan 12-17 -vuotiaista lapsista suurin osa on pelannut rahapelejä viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2007 tehdyn kyselyn mukaan ongelmia on 15-19 - vuotiaista on jo 9 prosentilla.

Pelaaminen aloitetaan jo 10-vuotiaana

Lapset pelaavat ajanviete-, viihde- ja raha-automaattipelejä. Monella lapsella pelien ero on häilyvä. Habbo-hotellista nettipokeriin ei välttämättä ole pitkä matka.

- Kyllä tiedetään, että moni aloittaa 10-vuotiaana. Sosiaalinen painostus pelaamiseen voi olla aika kova, kaveriporukassa haetaan hyväksyntää, Aaltonen sanoo.

Aikuisten on hyvä tietää, miten lapset pelaavat. Aikuisten pelitavat vaikuttavat myös lapsiin.

- Aikuisen malli ja asenteet vaikuttavat, Aaltonen jatkaa.

- Puuttuminen on tärkeää.

Vertaistukea ryhmästä anonyymisti

Pelivoimapiiri tarjoaa tukea 12-18 -vuotiaille pelaajille, joita oma rahapelaaminen huolettaa.

Teini-ikäisen nuoren tavoittaminen on haastavaa, mutta anonyymi palvelu kännykällä on matalan kynnyksen palvelu. Pelivoimapiirin tarjoavat A-klinikkasäätiö ja Peluuri. Vertaistuki käyttää nuorten suosimia medioita.

- Siellä missä pelataan, voi myös saada tukea ja vähän erilaista tietoa. Sivuilta voi omaksua uutta asennetta tähän pelaamiseen.

Pelivoimapiirin vertaistukiryhmässä voi lähettää viestin koko ryhmälle tai haluamalleen ryhmän jäsenelle. Ryhmässä toimii kaksi ohjaajaa, jotka ovat rahapeliongelman tuntevia ammattilaisia.

Koulutyö ja vanhempien kanssa tehtävä työ on äärimmäisen tärkeää. Tekstiviestipalvelu tarjoaa tukeaan myös peliriippuvaisen läheisille.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi