Katalonia suunnittelee härkätaisteluiden kieltämistä

Espanjan koillinen maakunta Katalonia on ottanut jälleen askeleen härkätaisteluiden lopettamisen suuntaan. Katalonian parlamentin ympäristöosasto hyväksyi keskiviikkona esityksen, joka kieltäisi härkätaistelut.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Mardidissa härkätaisteluja vastustavassa mielenosoituksessa. Kannattavat banderollia, jossa lukee "stop corridas de toros".
Reuters-TV

Kataloniassa on laki, joka kieltää eläinten tappamisen ja huonon kohtelun esityksissä. Härkätaistelut ovat kuitenkin laissa poikkeuksena.

Katalonian parlamentin odotetaan äänestävän härkätaisteluiden erillisvapaudesta lähiviikkoina. Jos laki hyväksytään, Kataloniasta tulee manner-Espanjan ensimmäinen alue, jossa härkätaisteluja ei saa järjestää.

Katalonia on asettanut aiemminkin härkätaisteluja rajoittavia lakeja. Vuonna 2003 maakunta kielsi härkätaisteluareenoiden rakentamisen kaupunkeihin, joissa niitä ei vielä ollut ja sääti härkätaistelujen ikärajaksi 14 vuotta.

Itsehallinnollisessa ja rikkaassa Kataloniassa moni elättelee toiveita itsenäisyydestä. Härkätaistelujen kieltämisen katsotaan erottavan katalonialaisten identiteettiä muusta maasta. Oikeistodiktaattori Francisco Francon aikaan härkätaisteluita suosittiin maan kansalaisia yhdistävänä tapahtumina.

Härkätaisteluiden suosio on laskenut viime vuosina Espanjassa, etenkin nuorten keskuudessa. Matadoreja kohdellaan silti yhä suurina tähtinä.

Lähteet: AFP