Israelin arvostelu kiihtyy, Israel puolustautuu

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puolustautunut kasvavan arvostelun edessä. Hän sanoi, että Israelilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin estää avustuslaivaston pääsy Gazaan viime maanantaina.

Ulkomaat
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.
ILPOOL

Netanjahu sanoi toimittajille Tel Avivissa, että kansainvälinen avustuslaivasto ei ollut humanitaarisella asialla, vaan sen päämäärä oli rikkoa Gazan saarto.

- Saarto on välttämätön, jotta palestiinalaisten ohjusiskut Tel Avivia ja Jerusalemia vastaan estettäisiin, sanoi Netanjahu. Hänen mukaansa Gazassa ei ole humanitaarista kriisiä, koska "Israel sallii alueelle ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita enemmän kuin on tarpeen".

Israel saarsi puolentoista miljoonan asukkaan Gazan sen jälkeen, kun Hamas voitti vaalit vuonna 2007.

Maanantaina Israelin sotilaat hyökkäsivät avustustarvikkeita Gazan kuljettanutta kansainvälistä laivuetta vastaan. Yhdeksän ihmistä kuoli.

Vaatimukset saarron purkamisesta kasvavat

YK sanoo, että saarto on johtanut humanitaariseen kriisiin Gazan kaistaleella. Israelin vastainen arvostelu on kiihtynyt keskiviikkona.

Britannian entinen pääministeri, Lähi-Idän erikoislähettiläs Tony Blair sanoi Betlehemissä, että saarto kasvattaa ääriaineksien kannatusta.

- Israelin pitäisi pikimmiten sallia rakennusmateriaalin vieminen Gazaan, jotta tuhotut talot, vesi- ja viemärijärjestelmät sekä sähköjohdot voitaisiin rakentaa uudelleen, ja yhteiskunta voisi kukoistaa, sanoi Blair uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Britannian pääministeri David Cameron kutsui Israelin otteita avustuslaivalla "täysin tuomittaviksi". Irlannin pääministeri Brian Cowen vaati israelia päästämään irlantilaisalus Rachel Corrien Gazaan. Aluksella on pyörätuoleja, lääkkeitä ja rakennustarvikkeita. Se jäi alkuperäisestä laivueesta jälkeen teknisten ongelmien vuoksi, ja odottaa nyt Libyan edustalla.

Israelilaisen puskutraktorin alle ruhjoutuneen amerikkalaisopiskelijan mukaan nimetyllä laivalla on mukana mm. vuoden 1976 Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Mairead Corrigan.

Israel on sanonut, ettei se salli yhdenkään avustuslaivan pääsyä Gazaan.

Aktivistit karkotettiin

Israel luopui aikeistaan syyttää tuomioistuimessa satoja ulkomaalaisia aktivisteja, jotka se otti kiinni maanantain hyökkäyksessä. Sensijaan heille on annettu karkotusmääräys Israelista, ja heidät on keskiviikon aikana kuljetettu Tel Avivin lentokentälle tai Jordanian rajalle.

Turkkilaiset ja kreikkalaiset kuljetetaan neljällä turkkilaiskoneella ja yhdellä kreikkalaiskoneella kotimaihinsa. Turkkilaisia aktivisteja kuljettaneet koneet ovat jo laskeutuneet Istanbuliin. Uutistoimisto AP:n mukaan kotiin palanneet aktivisti saivat Turkissa sankarin vastaanoton. Yhdeksän ihmisen ruumiit olivat ensimmäisessä Turkkiin laskeutuneessa koneessa.

Kolme loukkaantuneita aktivisteja kuljettanutta konetta laskeutui Ankaraan jo aikaisemmin. Noin seitsemästäsadasta avustuslaivueen aktivistista yli 400 oli turkkilaisia.

Monet aktivistit matkustavat reittilennoilla, ja odottavat vielä pääsyä lentokoneisiin.

Britannian yleisardioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtaja Andrew North kertoo Jerusalemista, että toimittajien ei ole sallittu tavata käännytettyjä aktivisteja. Hänen mukaansa monet joutuvat matkustamaan kotimaahansa ilman kännyköitään, kameroitaan ja muita tarvikkeita, jotka ovat yhä Israelin viranomaisten hallussa.

Ruotsalainen kirjailija Henning Mankell kertoi toimittajille kotikaupungissaan Göteborgissa kokemuksistaan Israelin hyökkäyksestä. - Sotilaat alkoivat ampua aluksella nukkuneita aktivisteja varoituksetta. Mankell kutsui tapahtumaa merirosvoudeksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset