1. yle.fi
  2. Uutiset

Omakotitalo paloi - rekkakuski pelasti asukkaat

Vanhempi pariskunta pelastui torstain vastaisena yönä tulipalosta ohi ajaneen rekkakuskin ansiosta. Tulipalo syttyi yöllä Rovaniemen Jääskössä, puolitoistakerroksisen talon yläkerrassa.

tulipalot
Palomies savusukellusvarusteissa.
Yle

Talon asukkaat saivat henkeensä savua ja heidät vietiin tarkkailtavaksi Rovaniemen terveyskeskukseen.

Kittiläntientä pitkin ajanut puutavara-auton kuljettaja VIlle Lehtovirta oli havainnut savun tupruavan talon räystään alta. Hän oli matkalla hakemaan puukuormaa Sieppijärventien varresta.

Mies keskeytti matkanteon ja lähti tarkastamaan tilannetta. Talon pihassa on ilmoitus myytävistä autoista puhelinnumeroineen ja mies soitti numeroon herättäen talossa nukkuvan miehen.

Mies tuli ovelle ja Lehtovirta lähti hänen avukseen herättelemään talon emäntää. Lehtovirta hälytti paikalle myös palokunnan puoli kahden aikaan yöllä.

Lehtovirran mukaan talossa ei soinut vielä palovaroitin kun hän tuli sisälle. Syynä saattoi olla se, että ovi oli kiinni yläkerrassa. Ennen ulosmenoa Lehtovirta kertoo käyneensä vielä sulkemassa ovia estääkseen palon leviämisen.

Palokunnan tullessa paikalle 76 kilometrin päästä Rovaniemen keskustasta talon isäntäpariskunta odotti palopaikalla yhä pelastajansa kanssa. Ensimmäisten palomiesten paikalletulo kesti Lehtovirran mukaan yli puoli tuntia.

Vesi suihkusi putkista

Päivystävä pelastusviranomainen Jukka Luostarinen kertoo, että palo oli syttynyt talon yläkerran huoneessa. Kuumuus oli puhkaissut muoviset vesiputket, jotka suihkusivat paineella vettä yläkertaan. Vettä valui myös katon läpi alakertaan.

Osaltaan tämä sammutti paloa ja esti sen etenemisen. Luostarisen mukaan näin kaukana keskustasta olevat tulipalot ovat useimmiten palomiesten saapuessa paljon pidemmällä. Nyt palomiehiä oli vastassa talossa savun lisäksi sankka vesihöyry.

Kuusi palokunnan yksikköä sammutti paloa, joka rajaantui yläkertaan. Putkien rikkoontumisen vuoksi taloon tuli suuret vesivahingot. Koko taloon tuli myös savuvahinkoja ja yläkerrassa vahinkoja tuli myös kuumuudesta.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi