Parvekkeella grillauksesta syntyy usein eripuraa

Tänäkin kesänä monen kerrostalon parvekkeella grillimakkarat höyryävät ja pihvit paistuvat, vaikka naapureita grillaus saattaa häiritä. Toisinaan asukkaiden kesken syntyy erimielisyyttä siitä, onko parvekegrillaus soveliasta.

Parvekegrilli
Kerrostalon asukkaat voivat Suomen Kiinteistöliiton neuvontalakimies Elina Skarran mukaan nauttia grilliherkuista omalla parvekkeellaan.YLE Etelä-Karjala

Parvekkeella grillausta ei ole kielletty laissa, taloyhtiöt sen sijaan voivat määritellä järjestyssäännöissään rajoituksia grillaukseen. Käytännössä parvekkeella grillauksesta ei kuitenkaan voida asettaa minkäänlaisia sanktioita.

- Järjestyssääntörikkomuksiin voidaan puuttua taloyhtiöissä ainoastaan asunto-osakeyhtiölain mukaisella huoneiston hallintaan otolla. Tämä ratkaisu on kuitenkin niin raju, ettei sitä käytännössä voida käyttää. Oikeudessa pelkkä parvekegrillaus ei riitä perusteeksi huoneiston hallintaan otolle, toteaa Suomen Kiinteistöliiton neuvontalakimies Elina Skarra.

Lähtökohtana siis on, että parvekegrillaus on sallittua.

- Taloyhtiön järjestyssäännöt eivät voi rajoittaa normaalia asumista ja elämistä. Häiriköinti on sitten toinen asia.

Parvekegrillaus työllistää harvoin palokuntaa

Pelastuslaitos ei koe parvekegrillausta erityisenä ongelmana.

- Grillaus ei aiheuta tilastollisesti tavallista enempää harmia. Tulipalon voi parvekkeella aiheuttaa myös kynttilä tai tupakointi, jotka voivat sytyttää esimerkiksi parvekekalusteiden istuintyynyt, kertoo Etelä-Karjalan johtava palotarkastaja Juhani Vakkila.

Parvekegrillauksesta syntyy vaaratilanteita Etelä-Karjalassa vain muutamia kertoja kesässä, sillä grilliä jätetään harvoin valvomatta.

- Ihmiset vahtivat usein melko tarkkaan, etteivät heidän grillipihvinsä kypsy liikaa tai ruokansa pala.

Pienillä teoilla paloturvallisuus kuntoon

Vakkila kiittelee myös sitä, miten hyvin grillaajat ovat varustautuneet huolehtimaan paloturvallisuudesta. Sammutuspeite löytyy jo melko useasta asunnosta.

- Grillin on myös syytä olla kannella tai kuvulla suljettavissa, kaasuhanan pitäisi olla helposti suljettava tai sähkögrillissä virrat pitäisi pystyä saamaan nopeasti poikki. On myös tärkeää, että grillausvälineet pidetään puhtaina, ettei rasvapaloja pääse syntymään. Grilli kannattaa pitää vähintään puolen metrin päässä syttyvistä materiaaleista, kuten seinän puupaneeleista ja parvekekalusteista, Vakkila vinkkaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala