Hyppää sisältöön

Kaksikymppinen Alivaltiosihteeri jaksaa tehdä radiohuumoria

Kaksi vuosikymmentä sitten syntynyt Radiomafia toi ääniaalloille uudenlaista radiohuumoria. Sen edustajista Koe-eläinpuisto ja Alivaltiosihteerin Suomen virallinen ohjelma kuuluvat Ylen radiokanavilla edelleen. Alivaltiosihteeri juhlii merkkipäiväänsä julkaisemalla radiosketsejä sekä levyinä että kirjoina.

Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura Alivaltiosihteerin varhaisina vuosina. Kuva: Ari-Pekka Keränen / YLE

Edesmenneen Gösta Sundqvistin ohjelmissa Tiekoneenkorjauskurssi ja Belgialaisia kirjauutuuksia sekä edelleen YleX:n kanavalla uusittavassa Koe-eläinpuistossa seikkaili ronskia kielenkäyttöä harrastaneita antisankareita. Alivaltiosihteerin luomassa radiokomiikassa puolestaan on tehty kirjallista huumoria virallisuudesta ja ajankohtaisista ilmiöistä.

20-vuotista taivaltaan juhlivan radiohupailun tekijät eivät kuitenkaan tunnista itseään suomalaisen radiohuumorin perinteen jatkajina. Pasi Heikuran, Jyrki Liikan ja Simo Frangénin mukaan Alivaltiosihteerin huumorin vaikutteet löytyvät ennemminkin suomalaisesta pakinaperinteestä ja brittiläisestä tv-viihteestä.

- Mun nähdäkseni Alivaltiosihteeri-ohjelma elää ihan omassa kaaressaan, enkä halua nyt yhtään vähetellä aikaisemmin tehtyä radiohuumoria, pohtii Jyrki Liikka ja jää toisaalta ihmettelemään, millaista radiohuumoria aikaisemmin ylipäätään on ollut.

Monty Pythonin jalanjäljissä

- On sanottu, että aikanaan Yleisradiossa pitkään esitetty Kankkulan kaivolla -ohjelma mullisti radioilmaisun, mutta itse en ole ohjelmaa koskaan kuullut. On mahdotonta edustaa perinnettä, jota ei tunne, arvioi Simo Frangén.

Hänen mukaansa mukaan Alivaltiosihteerin vaikutteita voisi etsiä esimerkiksi brittiläisen komediaryhmä Monty Pythonin huumorista tai vaikkapa Juhani Peltosen luomasta urheilusankari Elmosta.

- Ei sovi myöskään unohtaa Pahkasika-lehteä, punk-sukupolven aloittamaa huumorin tekemisen perinnettä, johon me tulimme hieman jälkijunassa, mutta jota me omalla tavallamme jatkamme, sanoo Pasi Heikura.

Nykyään radio Suomen kanavalla kuuluva, sanaleikkeihin ja kirjalliseen huumoriin perustuva Alivaltiosihteeri ei tekijöidensä mukaan ole juuri 20 vuodessa muuttunut. Rakenne on säilynyt ennallaan, sisältö syntyy ajankohtaisista aiheista yhdessä tekemällä ja käsin kirjoittamalla.

Rutiinit kunniaan

Pasi Heikuran mukaan elinvoiman ja luovuuden salaisuus ovat ennen kaikkea byrokratia ja rutiinit.

- Noudatamme joka viikko samoja rutiineja. Kahdenkymmenen vuoden ajan olemme kokoontuneet tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan, ja tietty ihminen aloittaa sen käsin kirjoittamisen aina vuorollaan. Alivaltiosihteerin jokaviikkoinen sanoma kaikille organisaatiouudistajille ja konsulteille kuuluukin, että olkaapas varovaisia siellä, naureskelee Heikura.

Tällä viikolla ilmestyvän Virallisen juhlakirjan lisäksi Alivaltiosihteeri julkaisee sketsejään myös levyinä. Toukokuussa ilmestyi Virallisuus eilen tänään -levy, jossa kuullan valittu hupailu jokaiselta menneeltä vuodelta.

20-vuotisjuhlan kunniaksi kootaan myös kymmenen cd-levyn paketti otsikolla Virallisuus täältä tähän. Lisäksi tänä vuonna ilmestyy Alivaltiosihteerin 15. kirja Viralliset ja rohkeat.