Kertomuksia hevosista haetaan kirjoituskilpailulla

Hevosaiheisen kirjoituskilpailun avulla kootaan hevosiin liittyviä muistoja, ajatuksia ja kokemuksia. Kisassa kerätään sekä tosipohjaisia kertomuksia että kaunokirjallisia kuvauksia kauramoottoreista.

kulttuuri
Napsukka -tamma
YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Maaseudun Sivistysliiton, Suomen maatalousmuseo Sarkan ja sanomalehti Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa.

Kilpailun avulla kerätään tosipohjaisia kertomuksia ja kaunokirjallisia kuvauksia hevosista tai niihin liittyvistä tapahtumista ja kokemuksista.

Tekstit voivat kilpailun järjestäjien mukaan käsitellä hevosia työssä tai sodassa, ratsuna tai ravien sankarina. Teksteissä voi kertoa myös hevosten kasvattamisesta, hoitamisesta, jalostamisesta ja valmentamisesta. Hevosten luonne, oikut, uskollisuus ja persoonallisuus antavat aiheita teksteihin. Kertoa voi myös omista tunteista ja kokemuksista – siitä, mitä on hevosten kanssa havainnut ja oppinut.

Kilpalukirjoitusten näkökulma on siis vapaasti valittavissa, kunhan hevonen on pääosassa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muistikuvien rikkauteen ja omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen. Kaunokirjalliseen sarjaan voi osallistua novellein, kertomuksin tai runoin, joiden aihepiiri liittyy hevoseen. Tekstit arvioidaan kaunokirjallisin kriteerein.

Parhaille teksteille jaetaan palkintoina 10 000 euroa, josta kummankin sarjan voittaja saa 2 000 euroa. Loput palkintosummasta tuomaristo jakaa harkintansa mukaan. Kilpailun tulokset julkistetaan toukokuussa 2011. Parhaista teksteistä on tavoitteena julkaista kirja. Kaikki kilpailutyöt tallennetaan Sarka-museon arkistoon.

Lähteet: YLE Uutiset