Israelilaistutkija: Israelin laivaisku merirosvousta

Israelilainen rauhanaktivisti ja tutkija Gershon Baskin luonnehtii Israelin laivaston iskua Gazaan matkalla ollutta laivasaattuetta vastaan merirosvoudeksi. YLE Uutisten haastattelussa Baskin arvioi, että verinen hyökkäys kansainvälisiä Gaza-aktivisteja vastaan saattaa olla käännekohta Israelin ja palestiinalaisten suhteissa, joko parempaan tai huonompaan. Myös Yhdysvaltain kärsivällisyys on koetuksella, sanoo Suomessa vieraillut Baskin.

Ulkomaat
Israelin puolustusvoimien kuvissa näkyy, kuinka aktivistit käyvät sotilaiden kimppuun metallitangoin ja ritsoin.IDF

- Hyökkäys tehtiin kansainvälisellä merialueella. Todellisuudessa kyse oli merirosvoudesta eli Israelin sotilaiden toiminta ei kansainvälisen lain näkökulmasta poikennut mitenkään Somalian edustalla laivoja kaappaavien merirosvojen toiminnasta, Baskin vertaa.

Baskin asettaa kyseenalaiseksi myös Israelin oikeuden pysäyttää Gazaan meneviä kuljetuksia. -Kansainvälisen lain mukaan Israel on edelleen Gazan kaistaleen miehittäjävalta. Siitäkin huolimatta, että Israel on poistanut sieltä siirtokuntansa ja vetänyt joukkonsa. Koska Israel valvoo edelleen käytännössä Gazan rajoja maalla, merellä ja ilmassa, merkitsee se, että miehitys ei ole loppunut, Baskin päättelee.

Viattomien ihmisten tappaminen on myös vastoin kansainvälistä lakia. Vaikka sotilaita vastaan heitettiin kiviä, metalliesineitä ja muuta tavaraa ja vaikka israelilaisia kohti ammuttiin ja heitä loukkaantui, se ei riitä tekosyyksi käyttää tuliaseita, Baskin korostaa.

"Ei syytä vallata laivaa"

Baskin sanoo, että inhimillinen murhenäytelmä olisi voitu välttää. Laivat olisi voitu käännyttää israelilaiseen tai egyptiläiseen satamaan. Hänen mukaansa ei ollut tarvetta vallata fyysisesti laivaa eikä joutua yhteenottoon ja lopulta aseiden käyttöön matkustajia vastaan.

- Israelilaisten olisi pitänyt tietää tarkasti, mikä heitä odotti laivalla. Saattuetta oli seurattu Kyproksen tuntumasta lähtien, sotilaat tiesivät tarkalleen, missä kohdassa laiva vallataan. Sotilaat tekivät ison virheen, arvostelee Baskin.

Tohtori Gershon Baskin johtaa Jerusalemissa toimivaa israelilaisten ja palestiinalaisten yhteistä tutkimus- ja tiedotuskeskusta. Keskus pyrkii edistämään eri tasoilla kahden kansan asukkaiden yhteyksiä ja keskustelua ongelmista ja niiden ratkaisuista. Baskinin järjestö kannattaa Israelin ja palestiinalaisten selkkauksen ratkaisemista "kaksi valtiota-kaksi kansaa" -periaatteen pohjalta.

Isku on mahdollinen käännekohta

Gershon Baskin toivoo, että välikohtas olisi käännekohta, ennen muuta kansainvälisessä päättäväisyydessä selkkauksen ratkaisemisen puolesta. Baskin arvelee, että Israelin yleinen mielipide seuraa tätä suuntausta ja haluaa lopettaa konfliktin.

- Tämä tapaus voi kyllä olla myös yksi monista tulevista, masentavista takaiskuista. Voi syttyä toinen sota Gazasta, Israel voi hyökätä Syyriaan tai iskeä Iraniin tai tulee muita hyvin vaarallisia operaatioita, Baskin varoittaa. Rauhansopimus on kuitenkin näkyvissä taivaanrannassa ja se tulee koko ajan lähemmäs, israelilaistutkija sanoo.

- Nykyinen rauhanprosessi - epäsuorat keskustelut Israelin ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin johtaman hallituksen kesken - etenee hitaasti eikä johda mihinkään ilman vahvaa sysäystä. Nyt on tärkeintä, miten Yhdysvallat reagoi tapaukseen, Baskin analysoi.

Rauhanratkaisulla kiire

YK:n turvallisuusneuvosto on arvostellut Israelin hyökkäystä ja vaatinut pikaista ja uskottavaa tutkimusta. Gershon Baskin pitää tärkeänä, että Yhdysvallat ei vastustanut turvallisuusneuvoston lausuntoa. Myös Yhdysvaltain ensimmäiset omat kannanotot ovat olleet Baskinin mukaan melko maltillisia.

Gershon Baskin kiirehtii Israelin ja palestiinalaisten rauhanratkaisua. - Jos presdentti Barack Obama on vakavissaan rauhanneuvottelujen eteenpäin viemisen kanssa, ne kyllä etenevät, koska kaikki tietävät, mitä pitää tehdä ja miltä ratkaisun pitää näyttää. Kahden rinnakkain elävän, demokraattisen valtion ratkaisu ei toteudu pitkään aikaan, jos sitä ei tehdä pian, painottaa Gershon Baskin.

Lähteet: YLE Uutiset/ Matti Väisänen