Jippii-johtajien vankeusrangaistukset keskeytettiin

Teleoperaattori Jippiin entinen johtokaksikko on päästetty vankilasta vapauteen kesken tuomion - ainakin toistaiseksi. Korkein oikeus (KKO) on määrännyt, että miesten hovioikeudessa pörssirikoksista saamien ehdottomien vankeustuomioiden täytäntöönpano on keskeytettävä.

talous

Jippii-johtajat ovat hakeneet KKO:lta tuomionpurkua.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuosi sitten Jippii-yhtiön entisen toimitusjohtajan ja entisen hallituksen puheenjohtajan ehdottomiin vankeusrangaistuksin pörssirikoksista. Ex-toimitusjohtaja sai 1 vuoden ja 10 kuukauden tuomion mm. kirjanpitorikoksesta ja törkeästä sisäpiirintiedon hyväksikäytöstä. Hallituksen ex-puheenjohtaja sai kirjanpitorikoksesta ja tiedottamisrikoksesta istuttavaa tasan kaksi vuotta.

Miehet eivät saaneet jutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Tuomitut laittoivat kuitenkin saman tien vireille tuomionpurkuhakemukset. Purkuvaatimuksia perustellaan sillä, että yksi hovioikeuden tuomareista olisi aikoinaan ollut esteellinen käsittelemään juttua.

Korkein oikeus ei - tapansa mukaan - perustele täytäntöönpanokieltoa millään tavalla. Täytäntöönpanokielto antaa kuitenkin hyvän syyn otaksua, että kaikki ei ehkä mennyt hovioikeudessa aivan pilkulleen oikein.

Lopullisen kannan mahdolliseen tuomiovirheeseen - ja tuomionpurkuun - korkein oikeus ottaa vasta syksyllä.

Vankilan ovet aukesivat heti

Rikosseuraamusvirasto totteli korkeimman oikeuden määräystä saman tien.

- Miehet pääsivät vankilasta vapaaksi heti, kun tieto korkeimman oikeuden ratkaisusta tuli meille, kertoo Rikosseuraamusviraston oikeudellisen osaston päällikkö Paavo Siltanen YLE Uutisille.

- Kyseiset henkilöt aloittivat vankeusrangaistustuksensa suorittamisen huhtikuussa. He ehtivät siis istua runsaan kuukauden.

Entiset Jippii-johtajat saavat nyt viettää ainakin kesän vapaalla jalalla.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä