1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n pääsihteeri: Israelin lopetettava Gazan saarto

Viime päivien tapahtumat Lähi-idässä ovat saaneet YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin vaatimaan Gazan saarron lopettamista välittömästi. Varhain maanantaiaamuna Israel esti avustustarvikkeita kuljettaneen kansainvälisen laivueen pääsyn Gazaan. Väkivaltaisessa välikohtauksessa kuoli yhdeksän ihmistä.

Ulkomaat
Ban Ki-Moon
Ban Ki-MoonTV2

Ban Ki-moonin mukaan maanantain tapahtumat johtuvat pitkään jatkuneet Gazan saarrosta, joka on hänen mukaansa "tehoton, sietämätön ja väärä". Hän vaatii kovasanaisesti Israelin viranomaisia toimittamaan hyökkäyksestä perusteellisen selvityksen.

Israelin armeija on ilmoittanut aiemmin, että sen oli turvauduttava voimakeinoihin, koska laivan kannelle nousseita sotilaita alettiin välittömästi lyödä kepeillä. Avustuslaivueen järjestäjät väittävät, että Israelin armeija aloitti tulittamisen ensin.

Piiritys kestänyt jo kolme vuotta

Israel saartoi puolentoista miljoonan asukkaan Gazan sen jälkeen, kun Hamas voitti vaalit vuonna 2007. Ban Ki-moon on vaatinut aiemmin useita kertoja saarron lopettamista, ja YK:n ja muiden avustusjärjestöjen päästämistä alueelle.

- Jos näin olisi toimittu, maanantain tragedia olisi vältetty, Ban sanoi keskiviikkoiltana.

Israelin mukaan Gazan piiritys on välttämätöntä, jotta Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön vaarallisuutta voidaan vähentää.

Mitchell: Tragedia ei saa haitata rauhanprosessia

Yhdysvaltain Lähi-idän-edustaja George Mitchell varoittaa, ettei avustusaluksella tapahtunut murhenäytelmä saa vaikeuttaa rauhanneuvotteluja.

Tragedia ei horjuttaa sitä rajallista mutta todellista edistystä, jota on tapahtanut, Mitchell sanoi Betlehemissä osallistuessaan palestiinalaisalueiden investointikonferenssiin.

Myös Israelin puolustusministeri Ehud Barak korosti samaa tavattuaan myöhemmin Mitchellin Jerusalemissä, Barakin toimisto kertoo. Barak sanoi toivovansa, että viimeaikaisista tapahtumista huolimatta esteet ylitetään ja keskusteluja jatketaan siinä toivossa, että ne johtavat suoriin neuvotteluihin ja rauhanprosessin jatkumiseen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi