1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel torjuu kansainvälisen tutkimuksen Gazan laivaiskusta

Israel ei hyväksy YK:n ja useiden maiden vaatimusta, että Israelin asevoimien hyökkäyksestä Gaza-aktivistien laivasaattueen kimppuun on tehtävä kansainvälinen tutkimus. Israel aikoo yksin tutkia asian, mutta ei sulje pois ulkomaisten tutkijoiden mukanaoloa.

Ulkomaat
Ihmisiä laivan vierellä
Israelilaissotilaita Ashododin satamaan tuodun avustussaattueeseen kuuluneen Mavi Marmara -laivan edustalla 1. kesäkuuta.Jim Hollander / EPA

Israelin hallituksen edustajien mukaan armeija tutkii jo maanantain välikohtausta, jossa kuoli yhdeksän ihmistä. Hallituksen tiedottajan Mark Regevin mukaan on normaalimenettely, että sotilasoperaatioiden jälkeen Israel tekee avoimen ja objektiivisen tutkimuksen joka täyttää kansainväliset vaatimukset.

Ulkoministeri Avigdor Lieberman on kuitenkin ehdottanut ulkomaisten asiantuntijoiden ottamista tarkkailijoiksi Israelin tutkimuksiin.

Yhdysvallat on tukenut YK:n, EU:n ja TUrkin vaatimusta kansainvälisestä tutkimuksesta selvittämään, mitä oikein tapahtui turkkilaisella Mavi Marmara -aluksella aamuyön tunteina maanantaiaamuna.

Iskun tehneen erikoisjoukon upseerit sanovat, että sotilaat avasivat tulen itsepuolustukseksi ja että kaksi laivan matkustajaa ampui heitä sotilailta sieppaamillaan käsiaseilla.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi