Varikset varastavat pysäköintisakkolappuja

Pääkaupunkiseudulla on havaittu liikkuvan siivekkäitä varkaita. Espoolaiset pysäköinnintarkastajat ovat saaneet kekseliäät vorot kiinni itse teossa, kun varikset ovat vieneet sakkolappuja autojen tuulilaseista.

Kotimaa
Varis pysäköintisakko nokassaan auton katolla
Espoon kaupunki
Varis pysäköintisakko nokassaan
Pysäköintivirhemaksu voi kadota kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Pääkaupunkiseudulla on havaittu lintujen vievän parkkisakkoja autojen tuulilaseista.

Pysäköintivirhemaksukehotuksen saaminen on aina ikävä yllätys. Vielä enemmän harmittaa, jos ei ole kehotustaan koskaan nähnyt ja siitä tulee yllättäen karhukirje kotiin. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun pysäköintialueella on liikkunut siivekkäitä varkaita.

Pysäköinnintarkastaja Milla Fagerström kertoo Espoossa viime kesänä sattuneesta tapauksesta, josta on muistona hauska kuvasarja:

- Asialla olivat varikset, jotka innostuivat jostain kumman syystä pysäköintivirhemaksusta. Yksi niistä oli ottanut sen tuulilasista, pyyhkijän alta. Sitten paikalle tuli toinen varis joka ajatteli varmaan, että löytyipäs hyvä ruokapala.

Fagerströmille tapaus on ainutlaatuinen:

- Ainakaan täällä Espoossa emme ole aikaisemmin nähneet, että varis vie lapun ikkunasta.

Varikset ja naakat kekseliäitä

Tutkijan mukaan tällainen käyttäytyminen on etenkin variksille ja naakoille nykyään hyvin tyypillistä.

- Varikset ovat oppineet nykyisessä kulttuuriympäristössä hakemaan ruokaa hyvin erilaisista ihmisten pakkauksista, kertoo akatemiatutkija Toni Laaksonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

- Nehän keskenään myös kisailevat ja mittaavat arvojärjestystään sillä, millaisia temppuja uskalletaan tehdä. Mistään Robin Hood -käyttäytymisestä tuskin on kuitenkaan kyse - että linnut auttaisivat sakon saanutta ihmistä,

Sakkolapun katoaminen voi käydä kalliiksi

Pysäköintivirhemaksuja katoaa viikottain ympäri Suomea muidenkin kuin siivekkäiden matkaan. Sakon saaneelle hankalinta on, että maksu puolitoistakertaistuu, ellei sitä hoida kahden viikon sisällä.

- Tämä aiheuttaa tietenkin asiakkaalle ylimääräistä työtä selvittää, miten pysäköintivirhemaksu on voinut hävitä, lisää Fagerström.

Laaksosen mukaan on hyvin mahdollista, että varisten ja naakkojen pesistä voisi tänäkin kesänä löytyä kasoittain pysäköintivirhemaksulappuja:

- Onhan lappu tietenkin aika iso, mutta erityisesti naakat tykkäävät kerätä paperimateriaalia pesiinsä.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Dufton