Kansanedustajien sopeutumiseläkettä rajattaneen

Eduskunta on käynnistänyt selvityksen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen rajaamiseksi. Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön mukaan tarkoitus on jotenkin rajata etuja, jos edustaja nuorena jättää eduskunnan ja on jo oikeutettu sopeutumiseläkkeeseen.

talous
Janina Andersson ja Antti Vastamäki eduskunnassa.
Janina Andersson ja Antti Vastamäki eduskunnassa.Yle

Eduskunnan kansliatoimikunnan torstaina käynnistämän selvitystyön toimeksiannossa ei ole määritelty, rajattaisiinko sopeutumiseläkkeen kestoa vai tasoa.

Sopeutumiseläkettä voi saada seitsemän edustajavuoden jälkeen. Sopeutumiseläkkeen määrä kasvaa edustajakausien myötä samalla lailla kuin vanhuuseläkekin.

Niinistö sanoo, että eduskunnan sopeutumiseläke poikkeaa edukseen muiden maiden parlamenttien käytäntöihin verrattuna.

Rajoituksia ainakin uusille edustajille

Rajoitukset on tarkoitus saada valmiiksi ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Rajoitukset eivät koskisi edustajia, jotka saavat nykysääntöjen perusteella sopeutumiseläkettä. Avoinna on, rajaisiko muutos nykyisten kansanedustajien etujen kertymistä seuraavan edustajakauden aikana.

Niinistön mukaan eduskunta odotti ennen selvitystyön käynnistämistä yleisen eläkejärjestelmän muutosaikeita. Koska linjauksia ei viime talven kolmikantatyöryhmissä syntynyt, eduskunta miettii aluksi muutoksia sopeutumiseläkkeeseen.

- Tämä ei poista reagointitarvetta edustajien yleisen eläkejärjestelmän osalta, puhemies muistuttaa.

Vihreiden Janina Andersson käynnisti pohdinnnan

Tällä kertaa keskustelu edustajien sopeutumiseläkkeistä käynnistyi vihreiden edustajan Janina Anderssonin aikeesta jäädä pois eduskunnasta kuluvan kauden jälkeen.

Andersson on työskennellyt edustajana 16 vuotta ja saa täyden eläkkeen. Andersson täyttää ensi vuonna 40 vuotta.

Lähteet: YLE Uutiset