1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähteet: Netanjahu voi harkita Gazan saarron lieventämistä

Israelilaislähteiden mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu on valmis harkitsemaan Gazan merisaarron lieventämistä. Israelin tiedotusvälineiden mukaan Israel saattaisi pyytää kansainvälistä apua Gazaan suuntaavien laivojen tarkastamiseksi.

Ulkomaat

Israelin valtiollisen television mukaan harkittavana on, että kauppalaivat pääsisivät Gazaan, mutta vasta, kun niiden lasti on tarkastettu.

Televisiokanavat 2 ja 10 kertovat, että Israel voisi pyytää kansainvälistä apua lastien tarkastamiseen.

Samaa kertoo pääministerin toimistoa lähellä oleva lähde uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa Netanjahu keskustelee torstaina ministeriensä kanssa ehdotuksesta, jonka mukaan YK voisi tarkastaa Gazaan matkaavat lastit.

Lähteen mukaan keskusteltavana on suunnitelma, jonka mukaan lastit tarkastettaisiin Ashdodin satamassa Israelissa. Edelleen olisi kiellettyä paitsi aseiden myös muun muassa teräksen ja betonin vieminen Gazaan, koska Israel uskoo, että Hamas-järjestö voisi käyttää niitä sotilaallisiin tarkoituksiin.

Myös israelilainen Haaretz-lehti kirjoittaa, että Netanjahu olisi valmis harkitsemaan Gazan merisaarron lieventämistä, mutta rajanylityspaikat maalla pysyvät kiinni.

Israelin hallitus ei ole kommentoinut tietoja.

The New York Times -lehden mukaan Yhdysvaltain hallinto katsoo, ettei saarto voi jatkua nykymuodossaan ja vaatii Israelilta lievennyksiä kiellettyjen tuontitavaroiden listaan. Asia nousi esiin Israelin ja Yhdysvaltain viranomaisten keskusteluissa alkuviikolla Washingtonissa.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi