1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liputus

Isännänviirin voi suunnitella itse

Isännänviiri kertoo, että isäntäväki on paikalla. Viirin käyttöä tai ulkonäköä ei säädellä laissa eikä sitä myöskään tarvitse laskea yöksi. Isännänviirinä voidaan käyttää esimerkiksi suku- tai maakuntaviiriä. Sen voi myös halutessaan suunnittella itse.

liputus
Kuvassa auringonlaskua vasten merenrannalla oleva lipputanko. Tangossa liehuu isännänviiri.
Anssi Leppänen / Yle

Monen talon ja mökin pihalla kohoaa tulevana viikonloppuna isännänviiri salkoon kun on juhlapäiviä ja juhlan aiheita. Toimistohoitaja Saila Savinen Suomalaisuuden liitosta (siirryt toiseen palveluun) kehottaa kuitenkin vetämään salkoon Suomen lipun.

- Meillä on tässä maassa liputusvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella henkilöllä on oikeus käyttää kansallislippua kun tuntee siihen tarvetta, toteaa Savinen.

Isännänviiri nostetaan salkoon sen merkiksi, että isäntäväki on kotosalla. Viiriä eivät koske normaalit liputussäännöt. Varsinaisina liputuspäivinä on kuitenkin käytettävä Suomen lippua.

- Isännänviirin käyttö on yleisempää kesällä, mutta mikään ei kiellä käyttämästä sitä ympärivuoden. Käytännössä voisi sanoa, että viiri kuuluu arkeen ja Suomen lippu juhlaan. En kuitenkaan käyttäisi molempia yhtä aikaa.

Oma viiri salkoon

Isännänviirinä voidaan käyttää esimerkiksi kaupunki-, kunta tai maakunta viiriä. Viirin käyttäjä valitsee yleensä syntymäseutunsa mukaan. Perinteiseksi isännänviiriksi mielletään yleensä siniristiviiri.

- Viiri on mahdollista suunnitella myös itse. Erityisesti sukuseurat on viime aikoina teettänyt viirejä. Kaupunkien ja kuntien viirit ovat myös lisääntyneet. Voisi melkein sanoa, että viirejä tulee kuin sieniä sateella.

Lippua suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon heraldiset lippuvärit (siirryt toiseen palveluun). Isännänviirin pituus on noin puolet lipputangon pituudesta. Apua viirien suunnitteluun saa esimerkiksi Suomalaisuuden liitosta.

- Jos salko on kahdeksan metrinen niin viiri tehdään neljä metriseksi eli tyynellä säällä se roikkuu salon puolessa välissä. Leveys vähän vaihtelee. Esimerkiksi jos on neljän metrin viiri, niin se on yläpäästä 40 senttimetriä leveä. Kahdeksan metrin lipussa se on puolestaan 70 senttimetriä.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi