Juice elää valokuvissa

Teräväkynäinen muusikko ja runoilija Juice Leskinen olisi viime helmikuussa täyttänyt 60 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi TR1-Taidehalliin Tampereelle on koottu taiteilijan elämää ja elämäntyötä esittelevä valokuvanäyttely.

Valokuvaaja Jokka Järvinen tunsi Juicen henkilökohtaisesti. Kuva: YLE / Päivi Solja

Yleisölle lauantaina avautuva näyttely esittelee useiden eri kuvaajien teoksia. Tamperelaisista kuvaajista mukana ovat Harri Hinkka, Petri Nuutinen, Kimmo Torkkeli ja Jokke Järvinen, joka oli myös Juicen pitkäaikainen perheystävä.

- Juice piti hyvää huolta ystävistään: hän kutsui kylään, laittoi ruokaa ja pyysi matkoillensa mukaan. Meillä oli myös jokavuotiset veneretket, joihin ei naisia huolittu - välillä oltiin kyllä pitemmillä matkoilla, joilla vaimotkin olivat mukana, Jokke Järvinen kertoo.

Juice ei kuvaamisesta niinkään pitänyt, mutta ymmärsi, että niitäkin oli välillä otettava, koska valokuvilla oli oma tarkoituksensa. Järvisen mukaan Juice oli kuvissa enimmäkseen omissa oloissaan ja puuhissaan.

Ainutlaatuinen juliste

Sekä kuvaaja että Juice olivat erityisen mieltyneitä julisteeseen, jossa taiteilija näppäilee rakasta akustista kitaraansa mietteliään näköisenä.

- Kuvaa ei ole käytetty missään muualla kuin Juicen siitä itselleen tilaamissa postikorteissa. Museo halusikin siitä sekä julisteen että kutsukortin. Kuvasta näkyy, ettei Juice koskaan poseerannut, vaan hän on siinäkin syventynyt soittimeensa.

Juicen huumori näkyy muun muassa Kullervon kosto-nimisessä mustavalkokuvassa, jossa mies poseeraa ylävartalo paljaana ja aurinkolasit sekä vaalea peruukki päässään.

- Se oli hauska kuvausessio; koko bändi kuvattiin sama peruukki päässä ja kaikilla oli suunnilleen samat ilmeet ja asennot. Tämä oli taas niitä Jussin hyviä ideoita, Jokke Järvinen nauraa.

Ansiokas näyttely

Juice halusi joskus myös itse päättää kuvauspaikasta. Esimerkiksi San Franciscossa pitkään etsitystä kirjakaupasta mies halusi ehdottomasti tallennettavaksi kuvan, jossa hän hymyilee näyteikkunan edessä.

- Muuten häntä piti kyllä pyytää, kuten vaikka venekuvassa, jossa oikein aneltiin häntä ohjaamoon kapteeniksi. Sen sijaan esimerkiksi levynkannet on tietoisesti tehty.

Jokke Järvinen on ehtinyt tutustua näyttelyyn jo Kuopiossa ja kiittelee sen selkeää jaottelua kuvaajien mukaan. Hänen mielestään työt antavat yhdessä laajemman kuvan Juicesta, kuin mitä yksi kuvaaja olisi voinut tehdä.

- Tietysti näyttely hieman herkistää, kun Jussi on taas näin esillä ja radiossakin levyt tuntuvat soivan entistä enemmän. On hienoa, että häntä muistetaan tällä tavalla.