Mr. Slow etsii rakkautta

Sirkus Finlandia kiertää jälleen Suomea. Paikalla ovat perinteiset eläintähdet, trapetsitaiteilijat ja klovnit. Areenalle tupsahtaa myös Mr. Slow joka etsii rakkautta. Pantomiimiesityksen tekee yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä, Jyrki Nousiainen.

Sirkus Finlandian Mr. Slow. Kuva: Sirkus Finlandia

- Esityksen teema eli rakkaus on yleismaailmallinen. Rakkaus liittyy onnen käsitteeseen. Etsijä etsii onnea ja rakkautta, vaikka se kulkisi mukana. Etsijä ei tajua, että onni ja rakkaus asuu itsessä sisällä, kuvailee Jyrki Nousiainen ja jatkaa.

- Olen huomannut, että sirkusareenalla asiat kärjistyvät. Vanhoilla klovneilla oli usein muutaman minuutin esityksessä kuoleman ja rakkauden läsnäolo. Minäkin tapan esityksessä ampiaisen joka häiritsee minua, kun etsin rakkautta. Tämä on naiivi lähestysmistapa, mutta naiviiudessa piilee jotain suurempaa.

Sirkuskiertue ei ole taiteilijalle mikään kesäloma. Jyrkin Nousiaisen mukaan sirkus on raaka väline.

- Sirkuksessa kontakti on välitön. Sieltä tulee turpiin tai tulee aplodeja, joskus jopa bravo -huutoja. Teatteri on hieman turvallisempi ympäristö, siellä on toisen kirjoittama teksti, jonka näyttelijä oman persoonansa kautta suodattaa. Sirkuksessa teen oman numeroni näyttelijäkulmasta. Jokainen voi itse päätellä olenko pelle vai klovni.

- Yleisölle haluan antaa rakkauden kaipuuta ja ymmärrystä rakkaudesta. Rakkautta kannattaa etsiä. Usein rakkaus jää vain haavekuvan asteelle. Arki tulee yllättävän nopeasti rakkauteen kuten erotilastoistakin voi päätellä. Rakkautta kannattaa penkoa.

Improvisaatio on pieni ihana taistelu

- Mutta ramppikuume? Pelko? En tunne sellaista. Olen varmaan jotenkin omituinen. Se ilmenee minussa sillä tavalla täällä sirkuksessakin, että katson kelloa - hei miksi tämä ei ala jo. Joku kysyy miksi sä olet hermostunut? Sanon, että en ole hermostunut vaan haluan mennä jo! Esityshän on harjoiteltu juttu. Esitys tai elämä koostuu sekunneista, minuuteista, tunneista. Aina on tuntematon edessä ja sä jätät elettyä elämää taaksesi. Se on luova prosessi eikä sinne mahdu pelko.

Jyrki Nousiaisen neljän vuosikymmenen elämäntyöstä näyttelijänä, teatteripedagogina ja taidemaalarina on valmistumassa useampiosainen tv-dokumentti, joka tullaan näkemään vuonna 2011.