Rovaniemen teatterilla katsojakato

Rovaniemen teatterin katsojamäärä romahti päättyneellä näytäntökaudella. Teatteri keräsi kauden aikana yhteensä 23 000 katsojaa, mikä on 3 600 eli yli 13 prosenttia vähemmän kuin edelliskaudella.

teatteritaide
Rovaniemen teatterin Leiri maailman laidalla -esityksestä.
Rovaniemen teatteri

Kemin kaupunginteatterin katsojamäärä oli päättyneellä kaudella 29 000. Rovaniemen teatterin katsojamäärät laskivat myös edelliskaudella.

Tällä näytäntökaudella syynä olivat osin lukuisat peruutetut tai siirretyt esitykset. Lisäksi tekstiviesteihin perustunut musiikkinäytelmä Juustohöylä ei lunastanut sille asetettuja odotuksia.

Eniten katsojia (4 300) keräsi lappilaisteemainen Leiri maailman laidalla, joka valittiin näyttämötaiteen Thalia-gaalassa vuoden esitykseksi.

Myös näytelmän visuaalinen toteutus palkittiin. Näytelmä vieraili Espoon kaupunginteatterissa ja se on kutsuttu myös Tampereen teatterikesään.

Vaarassa vanha pohjaennätys

Rovaniemen teatterin edellisvuosien katsojamäärät ovat olleet n. 28 000 tasolla. Tytti Oittisen johtajakaudella katsojaennätys on vuodelta 2006, jolloin teatterissä kävi reilut 34 000 katsojaa. Sekin jää reilusti vuoden 1995 ennätysyleisöstä, joka on 44 920 katsojaa.

Kun nyt teatteri keräsi syys- ja kevätkaudella yhteensä vain23 000 katsojaa, tipahti katsojamäärä vuoden 2003 tasolle. Se on Rovaniemen teatterin heikoin katsojavuosi viimeiseen 20 vuoteen. Mikäli tulevana syksynä kompastelu jatkuu, voi vuoden 2010 katsojamäärä jäädä alle tuon edellisen ennätyksen, joka on 24 477.

Peruutuksia peruutuksien perään

Rovaniemen jättävä teatterinjohtaja Tytti Oittinen perustelee katsojakatoa lukuisilla sairaustapauksilla. Tästä johtuen esityksiä on jouduttu peruuttamaan tai siirtämään kaikkiaan 21. Suurelta näyttämöltä 18 ja pieneltä näyttämöltä 3.

Teatterinjohtajan Tytti Oittinen mukaan peruutusten vaikutusta on vaikea arvioida, mutta voi olla, että useita tuhansia katsojia on jäänyt pois niiden vuoksi.

- On tapauksia, että ihmiset ovat ensimmäisen sairastapauksen jälkeen varanneet liput uudelleen samaan esitykseen, joka sitten taas on muutaman viikon päästä ollut peruutettuna ja sitten taas peruutettuna. Jos kolme-neljä kertaa koet sen pettymyksen, niin ethän sinä sitten enään tule.

Raha ratkaisee mitä esitetään

Kemin teatteri sai 29 000 katsojaa päättyneellä kaudella eli reippaasti enemmän kuin Rovaniemen teatteri. Tytti Oittisen mukaan Kemillä on ollut ohjelmistossa musikaali, sekä syksyllä että keväällä ja ne ovat saaneet katsojia hyvin teatteriin.

- Musikaalit vetäis, mutta musikaalien tekeminen on sitten toisaalta kallista orkesterin ja muiden syiden takia. Meillä on laskettu, että parina viimisenä vuotena ei ole ollut varaa, mutta nyt meillä oli varaa tehdä Viidakkokirja. Sehän pääsi jo aika hyviin lukemiin ja jatkaa syksyllä.

Tytti Oittinen siirtyy Rovaniemeltä freelanceriksi ja jättää samalla uudelle johtajakaksikolle perinnöksi lähes samassa tilassa olevan teatterin kuin sen itse kuusi vuotta sitten sai. Edellisvuosi eli 2003 on heikoin pariinkymmeneen vuoteen katsojamäärän osalta.

Oittinen myöntää, että ihan tyytyväisenä hän ei lähde Rovaniemeltä.

- Toisaalta ja toisaalta en. Minulle jää erittäin paljon positiivisia muistoja näistä ihmisistä täällä ja työnteosta täällä, mutta tietysti itselläni on vähän haikea olo kun tämä viimeinen vuosi meni näin.

Lähteet: YLE Lappi