Kuukausien työ huipentuu tuplajuhliin

Lauantaiksi tuplajuhlia järjestävä Arja Kotkansalo tietää onnistuneiden juhlien reseptin: muistilista, ennakointi ja määrätietoinen työ.

Muistilista (Rakentaminen)
Arja ja Neea Kotkansalo
Mekkoa on hieman äiti lyhentänyt. Äiti ja tytär ovat kumpikin tyytyväisiä lopputulokseen.YLE / Karoliina Haapakoski

Kemiläinen Kotkansalon perhe on alkanut satsata tyttäriensä Neean ja Nooran ylioppilas-ja valmistujaisjuhliin jo kuukausia sitten. Juhliin valmistautuminen alkoi kodin remontilla.

- Jäin helmikuussa työttömäksi ja aloin suunnitella pientä pintaremonttia - tapetointia, maalaamista ja vähän lattioiden laittamista. Talossa oli kyllä ilman juhliakin tarve pikkuremontille, perheen äiti Arja Kotkansalo sanoo.

Puvut mittatilaustyönä

Remontin jälkeen vuorossa oli juhlapukujen tilaaminen tytöille. Puvut tilattiin mittatilaustyönä amerikkalaisesta yrityksestä.

- Netillä tilaus oli kätevä hoitaa. Aluksi hieman mietitytti, mutta aika pian epäilykset hälvenivät, Arja kertoo.

Neea on riemuissaan mittatilaustyönä valmistetusta puvustaan. Puvun materiaali on morsiussatiinia ja runsaalla tyllillä puvusta on saatu tarpeeksi pöyhkeä. Valkean puvun fuksianpunainen, strassein, kivin ja paljetein koristeltu vyö on kaunis yksityiskohta.

- Tämä on tehty niin hyvin, että se ei tipu päältä, vaikka vähän tanssahtelisikin, Neea uskoo.

Suunnitelmallista valmistautumista

Seuraavaksi perhe Kotkansaloilla alettiin tehdä muistilistaa tarjottavista, vieraista ja tehtävistä asioista. Pakkaseen alkoi pikkuhiljaa kertyä pikkuleipiä ja pikkusuolaista.

Perhe on aikaisemmin järjestänyt yhdet ylioppilasjuhlat, joten etukäteen osattiin varautua tulevaan työrupeamaan.

- Olen yrittänyt laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Muistilista on kaikista tärkein. Sitä mukaa vedetään listasta yli, kun joku asia on tehty, Arja opastaa.

Juhlien budjettia ei ole edes laskettu. Arja ja Neea uskovat, että itse tekemisellä he kuitenkin säästävät verrattuna siihen, että kaikki olisi otettu valmiina.

Kaikki osatekijät huomioon

Vaikka juhliin valmistautuminen on alkanut niin hyvissä ajoin, silti loppumetrillä meinaa alkaa paniikki hiipiä. Arja on viimeisellä viikolla siivonnut kaappeja ja pessyt ikkunoita. Jopa käsienpesualtaiden hajulukot on putsattu niiden tukkoon menemisen pelossa.

Ennen juhlapäivää on pitänyt hommata ylimääräisiä puutarhakalusteita sekä lisää kahvinkeittimiä ja astioita. Arja on miettinyt asiat niin pitkälle, että hän on jopa ostanut vilttejä kolean sään varalta, jotta pihalla tarkenee istuskella.

Lähteet: YLE Perämeri / Karoliina Haapakoski