Kroonisten kipujen taustalla ehkä D-vitamiinin puute

Pitkäaikaiset kivut ja D-vitamiinin vähyys liittyvät usein toisiinsa, Manchesterin yliopiston tutkijat ovat havainneet. Kipupotilaiden kannattaisikin tarkistaa saavatko he riittävästi D-vitamiinia.

terveys
Keltaisia vitamiinipillereitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kroonisia kipuja potevien veren D-vitamiinipitoisuus oli 50 % todennäköisemmin alhainen kuin kivuttomien. Myös lyhytkestoisemmat kiputilat liittyivät D-vitamiinin vähyyteen, mutta heikommin.

Luvut kuitenkin pienenivät, kun analyysissa huomioitiin osallistujien fyysinen aktiivisuus, tupakointi, alkoholin käyttö sekä mahdollinen lihavuus ja masennus, mutta silti D-vitamiinin vähyys oli kipupotilailla noin viidenneksen yleisempää.

Nyt saadut tulokset eivät paljasta mistä kipujen ja D-vitamiinin vähyyden yhteys johtuu tai edes kumpi aiheuttaa kumman. Sen selvittäminen onnistuu laajemmassa seurantatutkimuksessa.

Tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä, ja siihen osallistui 3 100 keskimäärin 60-vuotiasta miestä. Noin joka yhdestoista mies oli kipuillut vähintään kolmen kuukauden ajan. Tätä lyhyempiä kipujaksoja oli joka toisella.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim