Tyynenmeren matalat saarivaltiot eivät ehkä uppoakaan

Pelko siitä, että Tyynenmeren matalat saarivaltiot saattaisivat jäädä meren pinnan alle ei ehkä toteudukaan. Uuden tutkimuksen mukaan useat matalat saaret ovat pysyneet samankokoisina lähes 60 vuoden ajan, ja jotkut niistä ovat jopa kasvaneet.

luonto

New Scientist -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan muun muassa Tuvalun, Kiribatin ja Mikronesian saaret ovat kasvaneet korallien rapautumisen ja sedimentin ansiosta. Tuulet ja aallot työntävät rapautuneita koralleja saarten rannoille, ja siten vahvistavat niitä.

Tutkimuksen tulosten perusteella 27 saaresta vain neljä saarta olisi pienentynyt 1950-luvun jälkeen. 23 saaren koko on joko pysynyt samana tai kasvanut.

Meren pinnan nousemisen on pelätty peittävän saaret alleen. Tutkimuksen mukaan merenpinta on noussut alueella 60 vuodessa 120 millimetriä. Mikäli merenpinnan nousu kiihtyy nykyisestä, saattavat saaret olla vaarassa.

Tutkimus ennustaakin, että saarivaltiot säilyvät ainakin seuraavat sata vuotta. Epävarmaa on kuitenkin se, miten moni niistä pysyy asumiskelpoisena.

Lähteet: YLE Uutiset