520 päivän "Mars-lento" alkoi Moskovassa

Moskovassa on alkanut harjoitus, jossa simuloidaan mahdollisen Mars-avaruusmatkan psykologisia vaikutuksia. Seuraavan kerran miehet pääsevät ulkomaailmaan vuoden 2011 marraskuussa.

Ulkomaat
Ranskalainen ESA:n spesialisti Charles Romani.
Moskovassa on aloitettu kokeilu, jolla testataan ihmisten sopeutumista lennolle Marsiin. Kuusi miestä on eristetty avaruusalusta esittävään tilaan puoleksitoista vuodeksi. Kokeen aikana testataan mm. kuinka ihmisen psyyke kestää eristystä. Todellisten Mars-lentojen arvellaan voivan toteutua ehkä 30 vuoden kuluttua.

Kokeessa kuusi vapaaehtoista lukittiin eristettyyn moduuliin 520 päivän ajaksi. Vapaaehtoisten joukkoon kuuluu kolme venäläistä, italialainen, ranskalainen ja kiinalainen.

Moduuli on kooltaan 550 neliömetriä, ja sen olosuhteet vastaavat oikean Mars-matkan tilannetta. Osallistujat saavat mukaansa rajoitetun määrän ruoka-annoksia, ja heidän ainut yhteytensä ulkomaailmaan on sähköposti, joka kulkee 40 minuutin viipeellä.

Miehistön päivät moduulissa sujuvat rakenteella kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta. Jotta koe vastaisi mahdollisimman tarkasti oikeaa Mars-matkaa, sen aikana kolme miehistön jäsentä viettää kuukauden toisessa moduulissa, joka muistuttaa Marsin pinnalle laskeutuvaa laitetta. Lisäksi kaksi osallistujaa viettää aikaa tutkien Marsin pinnan jäljitelmää.

Sekä ESA että NASA mielivät Marsiin

Harvinainen avaruuskoe alkoi tänään iltapäivällä kahdelta moskovalaisessa tutkimuskeskuksessa. Kokeen pituus vastaa mahdollisen Mars-matkan pituutta, joka koostuu 250 päivän matkasta Marsiin, 30 päivän oleskelusta planeetan pinnalla sekä 240 päivän paluumatkasta. Yhteensä koe kestää siis 520 päivää, ellei jotakuta vapaaehtoisista jouduta poistamaan moduulista ennenaikaisesti.

- Se on meille kaikille koettelemus. Emme voi nähdä perheitämme emmekä ystäviämme, mutta olen varma, että kokemuksesta tulee upea osa elämäämme, sanoo 27-vuotias kiinalainen osallistuja Wang Yue.

Tänään alkava koe on venäläisen tutkimuskeskuksen ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n yhteisprojekti. Se on ensimmäinen täysimittainen Mars-lennon simulaatio. Viime kesänä järjestettiin samantyyppinen koe, joka kesti 105 päivää. ESA:n lisäksi myös NASA on suunnitellut jo pitkään miehitettyä lentoa Mars-planeetalle.

Lähteet: AFP