Makumakkarat kauppoihin lähiviikkoina

Kauppojen lihahyllyt ovat täyttymässä elintarvikealan lakon jäljiltä. Perustuotteita on saatavilla, ja lihantuottajien mukaan erikoistuotteet tulevat kauppoihin viimeistään juhannukseksi.

Kotimaa

Sikojen teurastukset laahaavat edelleen viikkoja. Esimerkiksi Atrialla lakon jälkiä on paikattu pitkillä työpäivillä ja ylimääräisillä viikonloppuvuoroilla.

- Suosituimpien tuotteiden, esimerkiksi perinteisten grillimakkaroiden, saatavuudesta huolehditaan ensin. Erikoistuotteita on tarjolla viimeistään juhannuksena, kertoo liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä Atria Suomi Oy:stä.

Myös HK Ruokatalo Oy:n päätuotteita on saatavilla lähes normaalisti. Toimitusjohtaja Jari Leijan mukaan makumakkaroiden ja muiden erikoistuotteiden saatavuus juhannukseksi varmistetaan.

Järvi-Suomen Portin valikoimista puuttuu tällä hetkellä yksittäisiä tuotteita. Niiden on tarkoitus tulla kauppoihin ensi viikolla.

Teurasjonot tulevat kalliiksi

MTK:n arvion mukaan sikojen teurastusaikataulu palaa normaaliksi syys-lokakuussa. Pitkät teurasjonot aiheuttavat tuottajille merkittäviä taloudellisia tappioita.

- Ruuhkan takia sian teuraspaino nousee ja lihaprosentti laskee, jolloin yhä suurempi osa ruhosta päätyy muualle kuin ruuaksi. Myös esimerkiksi rehukustannukset nousevat, sanoo MTK:n eläinasiamies Jukka Rantala.

Lähteet: YLE Uutiset