Zimbabwessa aloittaa vihdoin vapaa päivälehti

Zimbabwessa otetaan askelia tiukkojen mediarajoitusten poistamiseksi. Perjantaina Zimbabwessa julkaistiin ensimmäisen riippumattoman päivittäisen sanomalehden avajaisnumero.

Ulkomaat

Zimbabwessa ei ole julkaistu riippumattomia päivälehtiä vuoden 2003 jälkeen, jolloin hallitus kielsi suositun The Daily Newsin julkaisemisen. The Daily News oli tunnettu siitä, että se haastoi presidentti Robert Mugaben hallitusta.

Zimbabwen päivälehdistö vapautui viime kuussa, kun maahan perustettiin uusi mediatoimikunta, jonka antoi julkaisuoikeudet neljälle uudelle riippumattomalle päivälehdelle. Päätöksen teki mahdolliseksi pääministeri Morgan Tsvangirain ja presidentti Mugaben viime vuonna solmittu vallanjakosopimus.

Mugabe on johtanut Zimbabwea kovalla kädellä kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen politiikkansa on ollut ulkomaailmasta sulkeutunutta ja lännen vastaista. Vuonna 2009 pääministeriksi nousseen Tsvangirain on arveltu vievän Zimbabwea avoimempaan suuntaan.

Seuraavaksi Tsvangirai on luvannut poistaa vuonna 2002 asetetun lain, joka kieltää ulkomaisten toimittajien pysyvän työskentelyn Zimbabwessa.

Lähteet: AFP