1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Slovakia sättii Unkaria kansalaisuuden antamisesta ulkounkarilaisille

Slovakian pääministeri Robert Fico kuvasi perjantaina Unkaria "äärimmäisyysvaltioksi, joka levittää omaa ruskeaa ruttotautiaan". Arvostelu kohdistuu Unkarin päätökseen myöntää kaksoiskansalaisuus naapurimaissa asuville unkarilaisille.

Fico sanoi ranskalaisen Le Figaro -lehden haastattelussa, että Unkari käyttäytyy ikään kuin sen pohjoinen naapurimaa Slovakia ei olisi olemassa.

Unkarin parlamentti hyväksyi toukokuussa lain, joka mahdollistaa 3,5 miljoonalle naapurimaissa asuvalle unkarilaiselle Unkarin kansalaisuuden. Suurin osa ulkounkarilaisista asuu Slovakiassa ja Romaniassa. Slovakiassa poliitikot pitävät unkarilaisille annettavaa kaksoiskansalaisuutta turvallisuusuhkana. Romania ja Serbia eivät ole reagoineet näin voimakkaasti.

Fico sanoi, että Slovakialla on syvät fasisminvastaiset perinteet, kun taas Unkari vie ulkomaille "ruskeaa ruttoaan".

Slovakian parlamentti on päättänyt evätä Unkarin kansalaisuuden saaneilta unkarilaisperäisiltä ihmisiltä Slovakian kansalaisuuden.

Slovakia oli Unkarin hallinnon alainen Itävalta-Unkarin valtakunnassa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Itsenäisen Tshekkoslovakian perustaminen vuonna 1918 imperiumin kukistuttua ärsytti monia unkarilaisia, samoin alueluovutukset Romanialle ja Serbialle.

Tshekkoslovakia jakautui kahdeksi valtioksi, Slovakiaksi ja Tshekiksi vuonna 1993.