Lähes 120 kuoli Bangladeshin tulipalossa

Sadat ihmiset loukkaantuivat räjähdysmäisesti levinneessä tulipalossa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Palon vaarallisuutta lisäsivät myrkylliset kemikaalit laittomassa varastossa. Palo oli Bangladeshin historian pahin.

Ulkomaat
Ihmiset katselevat palavaa taloa
Ihmiset katselevat palavaa taloa Dhakassa illalla 3. kesäkuuta.EPA / Stringer

Sadat ihmiset jäivät loukkuun torstaina, kun muuntajan räjähdyksestä alkanut palo levisi kuuteen kerrostaloon Najirabazarin alueella Dhakassa. Myös toistakymmentä liikettä tuhoutui.

Lähes 120 ihmistä menetti palossa henkensä. Uhrien luku voi vielä nousta, koska monet loukkaantuneet ovat hengenvaarallisessa tilassa. Rakennuksissa saattaa myös olla vielä ihmisiä ansassa.

Kuolonuhrien joukossa on kymmeniä häävieraita, jotka olivat juhlimassa yhden talon katolla.

Paloviranomainen Abdus Salam kertoo, että pelastustoimia hidasti se, että paloautot eivät päässeet liikkumaan kapeilla kaduilla, eikä lähettyvillä ollut myöskään vettä saatavilla. Pelastuneet asukkaat kuljettivat loukkaantuneita sairaaloihin kolmipyöräisillä riksoilla.

Tilannetta pahensi se, että rakennuksissa oli laiton kemikaalivarasto, jossa pidettiin kenkien valmistuksessa käytettäviä liima-aineita.

- Herkästi palavat kemikaalit nostivat lämpötilan sietämättömäksi ja tekivät hengitysilman myrkylliseksi, sanoi palopäällikkö Abu Nayeem uutistoimisto AFP:lle.

Oikosulkujen ja muiden sähkölaitteiden vikojen vuoksi syttyvät tulipalot ovat yleisiä Bangladeshissa, mutta maan 39-vuotisen olemassaolon aikana ei ole sattunut näin tuhoisaa tulipaloa.

Bangladeshissa pidetään kansallinen surupäivä lauantaina.

Lähteet: AFP, AP, Reuters